друкувати


WWW відзначає 20-річчя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-14 12:03:33
Концепція WWW відзначає 20-річчя. Тім БЕРНЕРС-ЛІ, що стояв біля витоків цієї системи, говорить, що в березні 1989 року він і припустити собі не міг, що через 20 років всесвітня павутина стане тим, чим вона є сьогодні.

Тім БЕРНЕРС-ЛІ є автором технологій HTTP, URI / URL і HTML. У 1980 році він працював у Європейському центрі ядерних досліджень (CERN) консультантом по програмному забезпеченню. Саме там, в Женеві (Швейцарія), він для власних потреб написав програму "Енквайр", яка використовувала випадкові асоціації для зберігання даних і заклала концептуальну основу для Всесвітньої павутини.

У 1989 році, працюючи в CERN над внутрішньою мережею організації, Тім БЕРНЕРС-ЛІ запропонував глобальний гіпертекстовий проект, тепер відомий як Всесвітня павутина. Проект мав на увазі публікацію гіпертекстових документів, пов'язаних між собою гіперпосиланнями, що полегшило б пошук і консолідацію інформації для вчених CERN. Для здійснення проекту Томом БЕРНЕРСОМ-ЛІ (спільно з його помічниками) були винайдені ідентифікатори URI, протокол HTTP і мову HTML. Це технології, без яких вже не можна уявити сучасний Інтернет. У період з 1991 по 1993 рік БЕРНЕРС-ЛІ вдосконалив технічні характеристики цих стандартів і опублікував їх. Але, все ж таки, офіційно роком народження Всесвітньої павутини потрібно вважати 1989 рік.

"Це носилось у повітрі, рано чи пізно щось повинно було відбутися", - згадує один з творців WWW і колишній системний інженер CERN Роберт КАЙО.

КАЙО визнає, що в сучасній павутині йому далеко не все подобається. "Є деякі речі, які мені зовсім не подобаються, наприклад, той факт, що багато інтернет-ресурсів живуть за рахунок реклами", - сказав КАЙО.

В рамках проекту БЕРНЕРС-ЛІ написав перший в світі веб-сервер "httpd" і перший у світі гіпертекстовий веб-браузер, що називався "WorldWideWebм. Цей браузер був одночасно і WYSIWYG-редактором, його розробка була розпочата в жовтні 1990 року, а закінчена в грудні того ж року. Програма працювала в середовищі "NeXTStep" і почала поширюватися по Інтернету влітку 1991 року.

Перший у світі веб-сайт БЕРНЕРС-ЛІ створив за адресою info.cern.ch, тепер сайт зберігається в архіві. Цей сайт з'явився в Інтернеті 6 серпня 1991 року. На сайті описується, що таке Всесвітня павутина, як встановити веб-сервер, як використовувати браузер і т. п. Цей сайт також був першим у світі інтернет-каталогом, тому що пізніше Тім БЕРНЕРС-ЛІ розмістив і підтримував там список посилань на інші сайти .

І все ж теоретичні основи вебу були закладені набагато раніше БЕРНЕРСА-ЛІ. Ще в 1945 році Ваннавер БУШ розробив концепцію "Memex" - допоміжних механічних засобів "розширення людської пам'яті". Memex - це пристрій, у якому людина зберігає всі свої книги і запису (а в ідеалі - і всі свої знання, піддаються формальному опису) і яке видає потрібну інформацію з достатньою швидкістю і гнучкістю. Він є розширенням і доповненням пам'яті людини. БУШЕМ було також передвіщене всеосяжне індексування текстів та мультимедійних ресурсів з можливістю швидкого пошуку необхідної інформації. Наступним значним кроком на шляху до Світової павутині було створення гіпертексту (термін введений Тедом НЕЛЬСОН у 1965 році).

З 1994 року основну роботу з розвитку Всесвітньої павутини взяв на себе Консорціум Всесвітньої павутини (англ. World Wide Web Consortium, W3C), заснований і до сих пір очолюваний Тимом БЕРНЕРСОМ-ЛІ. Даний Консорціум - організація, що розробляє і впроваджує технологічні стандарти для Інтернету та Всесвітньої павутини. Місія W3C: "Повністю розкрити потенціал Всесвітньої павутини шляхом створення протоколів і принципів, що гарантують довгостроковий розвиток Мережі". Дві інші найважливіші завдання Консорціуму - забезпечити повну "інтернаціоналізації Мережі" і зробити Мережу доступною для людей з обмеженими можливостями, повідомляє Mobus .

Обговорити на форумі