друкувати


Нові батарейки зможуть зарядитися за кілька секунд

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-14 11:45:30
Інженери Массачусетського Технологічного Інституту (MIT) запропонували спосіб створення елементів живлення, які не тільки набагато менші і легші існуючих, але й можуть заряджатися набагато швидше сучасних акумуляторів.

Портативні електронні прилади, як правило, оснащуються літій-іонними батареями, які довго тримають заряд і можуть переносити сотні циклів перезарядки, але потребують тривалої зарядки.

Протягом багатьох років вчені вважали, що існує межа швидкості транспортування іонів літію. Однак приблизно 5 років тому група вчених за участю проф. Гербранда ЦЕДЕРА (Gerbrand CEDER) в ході комп'ютерного моделювання динаміки іонів та електронів в літій фосфаті заліза з'ясувала, що іони можуть рухатися набагато швидше. Розробники запропонували спосіб створення нової структури поверхні так, що коли іон літію досягає входу в тунель, він позиціюється (завдяки нанесеним на поверхню каналам нанометрового масштабу) потрібним чином для оптимального проходження.

Час повної зарядки прототипу, побудованого за новою технологією, склав близько 10 с - в 36 разів швидше, ніж звичайної батареї. Відповідно збільшується і швидкість, з якою акумулятори можуть віддавати заряд, тобто застосування їх в електро та гібридних автомобілях поліпшить їх динамічні характеристики.

Завдяки простоті нового методу підготовки поверхні до технологічного процесу виготовлення літій-іоних батарей, передбачається, що вдосконалені акумулятори можуть з'явитися в продажі вже через два роки, повідомляє ITC.ua .

Обговорити на форумі