друкувати


Існують підстави для звинувачення Дем'янюка, як наглядача у конц таборі Собібор

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-14 10:19:21
У 1993 процес над ним, що проходив в Ізраїлі, був припинений через недостатність даних необхідних для ідентифікації особи.

Виписаний мандат на арешт особи Джон (Іван) Дем'янюк, по звинуваченню у тому, що він був наглядачем у нацистському концентраційному таборі Собібор (Sobibor) у Польщі, повідомляє Corriere della Sera.

Дем'янчук, 88 років, уродженець України, за свою жорстокість був прозваний Іваном Грозним. Звинувачується у причетності до знищення що найменше 29 000 євреїв у період з березня по вересень 1943 року.

Після війни, у 1952 році, Дем'янюк емігрував у Сполучені Штати, де 6 років по тому отримав громадянство і протягом багатьох років працював на фабриках у Клівленді (Cleveland) в штаті Огайо.

У 1986 році був екстрагований з США у Ізраїль де проходив процес у справі нацистських злочинців, але вина його не була доказана по причині недостатності документів, які би підтверджували його як Івана, а не Джона Дем'янюка.

У 1993 році він повернувся до Америки і був поновлений у громадянських правах. У 2005 році, після багаторічного таємного розслідування випливли дані, що Дем'янюк, у 50-ті роки коли емігрував до США подав неправдиві дані що до своєї особи, а тому міг би бути екстрагований до Німеччини, України або Польщі. Протягом останніх років Дем'янюк представив десятки доказів своєї правдивості. Проте минулого року було заявлено, що його справа не припинена і Дем'янюк може бути висланий з країни.

Автор: Семен САФАТ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі