друкувати


Прикарпаття може припинити видобуток нафти та газу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-13 04:47:35
Прикарпаття може припинити видобуток нафти та газу. Про це заявляють представники газонафтовидобувних організацій. Галузяни нарікають на уряд, який заважає працювати. Наразі вже в 4 рази скоротилися обсяги пошукового буріння.

Держава щодня втрачає до сотні тонн нафтопродуктів і стільки ж кубометрів газу. Тільки запаси нафти в облатсі становлять майже 500 мільйонів тон. Наразі скористатися цим багатством Україна не може, або не хоче.

Із понад 40 родовищ на Прикрапатті сьогодні діючих лише 27. Ще 14 в стадії розвитку та підготовки до видобутку. Щороку область добуває 21 мільярд кубів газу та 17 мільйонів тон нафти, а це загалом 17 відсотків усіх запасів України. Проте вже минулого року було зафіксовано спад видобутку на 10 відсотків.

Фахівці газонафтовидобування нарікають на Кабмін, кажуть урядовці не лише їх не підтримують, але й ставить палиці в колеса. Тільки на отримання ліцензії замість кількох місяців витрачають роки. Ще одна проблема - розробка нових родовищ. На це традиційно немає грошей. За словами місцевих фахівців, купуючи у Росії нафтопродукти за світовими цінами, держава не вкладає коштів у власні ресурси. А поки що представники нафтогазовидобувних компаній в один голос просять місцеву владу ввести тимчасовий мораторій на будь-які перевірки, які не дають їм працювати, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі