друкувати


Поза сім’єю та школою підлітки проводять багато часу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-13 04:08:59
У силу обставин, що склалися в суспільстві останніми роками, збільшився час, який підлітки проводять поза сім’єю, школою. Вплив телебачення та однолітків нерідко перевищує вплив сім’ї й школи. Асоціальна поведінка неповнолітніх стає все більшим гальмом у навчально-виховному процесі. За окреслених причин школа змушена шукати більш ефективні форми виховної роботи, налагоджувати тісні контакти з батьками, звертатись по "невідкладну допомогу" до відповідних служб.

Саме з цією метою в Турківській школі створене і діє понад вісім років учнівське самоврядування. Щоби мінімізувати випадки правопорушень та асоціальної поведінки дітей, дирекція делегувала шкільному парламенту частину посильних повноважень управління школою, спонукаючи тим самим дітей до активного громадського життя, самостійного прийняття рішень, уболівання за свій другий дім.

Діловою і змістовною була нещодавня зустріч старшокласників з головним спеціалістом відділу підтримки безробітних центру зайнятості населення О.Бакай. Компетентно і переконливо гостя школи пов’язала необхідність здобуття учнями якісної освіти з їх професійним вибором та подальшою трудовою діяльністю. Виступ нікого не залишив байдужим. Днями старшокласники школи на запрошення центру приймали участь у районному заході з професійної орієнтації підлітків "Твоя кар’єра".

Частими гостями школи є працівники відділу кримінальної міліції у справах дітей Коломийського МВ УМВС капітани міліції В.Василецький та П.Григорук. З початку навчального року на запрошення дирекції вони тричі відвідали школу.

На щотижневих загальношкільних лінійках та в індивідуальних розмовах з підлітками підіймались гострі питання стосовно відповідальності неповнолітніх за неправомірну поведінку, відвідування закладів дозвілля в заборонений час, користування мобільними телефонами в школі.

Серйозна розмова, проникливий тон "людей в мундирах" дали свій позитивний ефект: у школі поменшало правопорушень, покращилась дисципліна на уроках, притихли неформальні "лідери".

Висновок один: профілактика протиправної, асоціальної поведінки дітей — проблема багатоаспектна, і вирішення її полягає в ефективній співпраці школи, сім’ї, громадськості, державних органів. Тільки скоординованість і системність дій усіх причетних до виховання дітей інстанцій стануть запорукою їх громадянського становлення, впевненості в завтрашньому дні української держави.

Автор: Світлана ВИХРИСТЮК, депутат районної ради
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі