друкувати


Ввіз автомобілів в Україну припинився

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-13 03:44:56
Імпорт автомобілів призупинено через 13%-у надбавку до мита. Але автотрейдери завчасно запаслися машинами ще на півроку. За тиждень дії закону про 13% надбавки на імпорт, до України не був ввезений жоден автомобіль.

"З 6 березня жодна машина не була розмитнена за новою ціною. І я думаю, що це відбудеться не скоро", - стверджує генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олег НАЗАРЕНКО.

За його словами, деяким автотрейдерам запасів вистачить майже на півроку.

"Ще місяць тому ми попередили імпортерів, і вони у свою чергу ввезли максимально можливу кількість автомобілів за старою ціною. Тому нинішніх запасів повинно вистачити ще до вересня", - повідомив НАЗАРЕНКО.

Підтверджують його слова і самі імпортери. Вони також звертають увагу, що автомобілі, які доведеться ввозити під час дії надбавки, виростуть в ціні приблизно на 15%.

На думку ж НАЗАРЕНКО, якщо тимчасова надбавка не буде змінена, то восени вартість авто виросте приблизно на 16%. Це 13%-ве збільшення самого збору, плюс ПДВ - 2,6%.

На проблеми імпортерів відреагував президент України, надіславши до Кабміну лист, в якому радить уряду "в терміновому порядку вжити заходів щодо дії надбавки до мита на деякі імпортні товари".

Як відомо, глава держави підписав відповідний закон, яким вводиться 13%-ва надбавка до мита, наприкінці лютого. Втім, на думку ЮЩЕНКА, цей закон створює неринкові умови конкуренції, а також не приносить очікуваного результату.

У Кабміні вже готові запропонувати два виходи з ситуації. Перший - підготувати новий законопроект, що припускає скасування надбавки. Другою – скасувати надбавку своєю ж постановою. Нагадаємо, цей закон допускає такий варіант.

Окрім авто, додаткове мито також стосується одягу, побутової техніки, м'ясних продуктів, алкоголю тощо. Тобто, ці товари закордонного виробництва також можуть подорожчати або опинитися в дефіциті, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі