друкувати


Голос громади: Ідуть в одному напрямку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-13 03:20:01
Громадська рада, яка офіційно працює з липня минулого року, об’єднала справді енергійних людей, які реально мають потребу й бажання докласти зусиль до позитивних змін у своїх селах, селищах і на Коломийщині загалом. У Гвіздці громадську раду очолила директор допоміжної школи-інтернату Надія Вахняк, що зовсім не дивно, бо ця жінка є патріотом селища, щиро вболіває за його проблеми, сповнена ідей та ініціатив. Крім цього, пані Надія — ще й заступник голови громадської ради району, а також впродовж багатьох років обіймає посаду заступника селищного голови.

Гвіздецька громада доволі специфічна, поскільки селище розташоване на кордоні трьох районів: Коломийського, Снятинського, Городенківського, а також тут осіло чимало заїжджих людей. Оце й, на думку Надії Вахняк, трохи розхолоджує людей, бракує здорового патріотизму щодо свого селища. І працюють у Гвіздці люди, які також добираються з прилеглих сіл сусідніх районів. А тому, коли в селищі відбуваються збори, то зрозуміло, що в цих людей не виникає особливої потреби бути на них присутніми й вирішувати проблеми, за які вони не дуже вболівають.

Проте пані Надія, безумовно, не говорить про всіх немісцевих. Бо, скажімо, на прикладі свого колективу, має цілком протилежну картину. На святі розколяди задіяний був увесь колектив інтернату, яким керує пані Надія, — а це загалом 110 працівників, які проживають у 15 населених пунктах із трьох районів. Словом, голова Гвіздецької громадської ради цілком щиро хоче, щоб її громада так само, як і вона, вболівала за рідне селище.

Нагальна проблема в Гвіздці — з дитячим садочком, який перебуває в допотопних умовах при відсутності санвузла й газу. А довгобуд, де мали б розміститися малята, вочевидь, завершать ще нескоро — через відсутність коштів.

Селищу вкрай необхідно розширити мережу водовідведення, інакше почнуться проблеми з питною водою. Адже люди викопують у себе на подвір’ях відстійники, з яких брудна вода через підземні артерії потрапляє в криниці. Над цими питаннями власне й працюють громадівці.

Добру співпрацю й підтримку Надія Григорівна має із селищним головою Михайлом Палійчуком і, звичайно, з членами громадської ради — головний лікарем Степаном Осадчуком, директором школи Любов’ю Рибчинською, директором дитсадочка Ніною Кравець. У цій співпраці вже досягнуто перші успіхи — скажімо, в селищі організовано чудовий спортмайданчик, де охоче займаються і діти, й дорослі, а у вихідні сюди приходять навіть сім’ями. А ще майже завершено проведення освітлення на вулицях Гвіздця. Від цієї доброї, важливої, хоч і нелегкої справи, тепер світло навіть на душі, особливо тим, хто долучився до неї.

У нашій розмові Надія Григорівна, характеризуючи колег із селищної громадської ради, назвала їх своїми однодумцями й наголосила, що однодумці — це не ті, що податливо хитає головою, а ті, зло йдуть в одному напрямку. Тому, й надалі прямуючи в одному напрямку, гвіздецькій громадській раді вдасться здолати труднощі й утілити свої задуми.

Автор: Оксана КРОХМАЛЮК
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі