друкувати


Суші по-українськи – з салом…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-12 05:57:57
— Рол із салом, наприклад, назвали "По-українськи", а з беконом — "Національний", — ділиться працівниця закладу Катерина ЗИЛЬОВА, 24 роки. — Ідея зробити суші з українським нахилом прийшла до нашого головного суші-кухаря Олега ПАКА.

До ресторану-клубу потрапляємо ліфтом. Зали оформлені в малинових тонах. Грає музика 80–90-х. За стійкою сушист Валерій КОВАЛЬЧУК, 19 років, готує рол із салом.

Для суші з салом Валерій нарізає на білій дошці тонкою соломкою маринований огірок. Додає порізане маленькими кубиками свіже сало і цибулю. Начинку перемішує з часниковою заправкою.

— Вона з давленого часнику й японського майонезу, — пояснює кухар у червоному короткому кімоно. Він має татуювання на руці від зап’ястя до ліктя. — Цей майонез зроблений на основі перепелиних яєць, більш концентрований і різкий.

Сушист бере темно-зелену суху смужку з морської водорості нурі й накладає на неї рис. Пояснює, що це спеціальний рис для суші, зварений у рисоварці й заправлений японським оцтом.

— Начинку кладемо на нурі, — КОВАЛЬЧУК вправно перевертає пласт водорості рисом донизу. Смужкою викладає на нурі начинку з салом і загортає в рол.

— Щоб рис не прилипав до рук, їх час від часу треба змочувати у воді з лимоном.Наверх ролу викладає тонко нарізане авокадо. Каже, що товсті шматки не прилипатимуть до рису. За допомогою килимка для суші макісо Валерій притискає авокадо до ролу і надає форми прямокутника. Суші розрізає на вісім однакових частин і викладає на продовгуватій тарілці змійкою. Поряд гіркою кладе рожевий маринований імбир. Із зеленого японського хрону васабі, наче з пластиліну, ліпить пірамідку.

— Із васабі можемо серце, метеликів, хвилі зліпити чи будь-яку іншу фігурку.

До суші подають маленький глек із соєвим соусом. Усі суші "По-українськи" готують однаково, вони різняться начинкою.

Смак у ролу з салом виявляється неочікуваним: сала й цибулі в ньому не відчувається. Їх перебиває легкий присмак часнику.

Для ролу "Наша Ряба" з куркою Валерій ріже смужками очищений свіжий огірок, авокадо, болгарський перець. Овочі разом зі смужками копченої курятини викладає на зелене нурі, додає майонез і загортає начинкою всередину.

— Такий рол посипаю смаженим кунжутом, як і "Океан" із копченою скумбрією та "Рол-чіз" із сиром, — каже й розрізає на шість частин суші та перекладає на тарілку з імбиром і васабі.

Начинка в ролу "Закусочний" — шматочки філе оселедця, маринований огірок, зелена цибуля. Його обкачують в ікрі летючої риби.

— Рол "Національний" — із беконом, — каже кухар. — Бекон тонкими шматочками викладається поверх суші на рис і прижимається.

Начинка — зі свіжого огірка, авокадо, болгарського перцю, цибулі та майонезу.

— Найпопулярніші, звісно, суші з салом, — додає Катерина. — Спочатку їх пропонували відвідувачам спробувати безкоштовно. Усі були в захваті. Тепер їх замовляють до горілки, саке чи сливового вина.

Жінкам заборонено їсти страву руками

— Жінки вмокнуть у соус суші й сидять із півгодини, теревенять, забувши про них. Потім кричать на офіціантів, що рол розпадається і суші неякісні, — обурюється Роман. Він готує суші в столичному ресторані. — Умокнувши в соус, суші треба одразу з’їдати.

Є кілька способів вживання страви. Суші перевертають на бік і паличками беруть так, аби можна було вмокнути рибою в соєвий соус. До рота кладуть так, щоб верхній шар опинився на язиці. Зазвичай суші не відкушують, а їдять повністю.

За іншим способом поїдання суші використовують маринований імбир. Його вмочують у соєвий соус і, наче пензлем, змащують ним рол.

Аби суші не розм’якло, сушисти радять спочатку їсти шматки, загорнуті водоростями нурі. Забагато соусу, васабі й імбиру приглушають смак страви.

Їдять суші й руками, і паличками. Але жінки — завжди паличками. Проте за японським етикетом паличками не можна передавати їжу сусідові за столом. Їх ніколи не можна встромляти в страву, особливо в рис, — так роблять тільки на похоронах. Японці не наколюють їжу і не облизують палички. Не розмахують ними, не стукають, не малюють і не затискають разом у кулаці.

Некультурно запихати їжу в рот паличками, повідомляє Gazeta.ua.

Обговорити на форумі