друкувати


Марихуана як ліки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-12 04:46:27
Марихуану традиційно відносять до числа легких наркотиків, які в більшості країн заборонені. У той же час медики та фармакологи стверджують, що в ній містяться речовини, здатні виліковувати серйозні недуги. Так може, варто використовувати марихуану як лікувальний засіб?

У XIX столітті марихуана стала відома в усьому світі завдяки британським військовим лікарям, що вивезли її з Індії. Індійські лекарі багато століть виготовляли з місцевої коноплі чудодійний засіб, яким лікували ревматизм та епілепсію, а також використовували його в якості знеболюючого.

У 1850 р. марихуана була офіційно включена в фармакопію США - офіційний збірник документів з контролю за якістю лікарських препаратів. Ще б пак, адже в цій рослині було виявлено більше 450 психоактивних речовин, близько 400 з яких позитивно впливають на здоров'я. Деякі препарати на основі марихуани вільно продаються в американських аптеках. Іноді коноплю навіть називають "аспірином XXI століття".

До речі, нещодавно в Лос-Анджелесі з'явилися автомати з продажу марихуани. Вони видають дози трави виключно за призначенням лікаря. Отримати ліки пацієнт може тільки після того, як автомат прочитает його ідентифікаційну картку та звірить відбитки пальців.

Від яких захворювань лікують препарати з марихуани? Виявляється, що тетрагідроканнабінол який міститься в ній в терапевтичних дозах нормалізує стан при патологіях імунної системи, які зазвичай призводять до алергії. А ще він здатний пригнічувати ріст ракових клітин в легенях, знімати м'язові спазми при розсіяному склерозі, а також ефективний проти синдрому Жиль де ла ТУРЕТТА (спадкової патології, що викликає, зокрема, явища нервового тику). Інший інгредієнт марихуани - каннабідіол, згідно з проведеним дослідженням, перешкоджає поширенню метастазів при злоякісній пухлині молочної залози.

З весни 2005 р. в Канаді було дозволено використання препарату сатівекс, до складу якого входять активні речовини марихуани - тетрагідроканнабінол і каннабідіол. У листопаді того ж року Велика Британія дала дозвіл на імпорт цього препарату для лікування розсіяного склерозу. У березні 2007 р. британська Національна служба охорони здоров'я провела дослідження, у результаті якого з'ясувалося, що з 189 хворих на розсіяний склероз, яким давали ліки на основі марихуани, у 40% настало поліпшення стану.

Щоправда, ефект від застосування екстракту виявився значно слабша, ніж від вживання трави в натуральному вигляді. Вчені припустили, що інші компоненти рослини посилюють дію тетрагідроканнабінола. Але повністю дослідити цей механізм поки не вдалося.

Так шкідлива чи корисна марихуана? Медики не можуть дати однозначної відповіді на це питання. Перш за все, вони стверджують, що концентрація активних речовин у марихуані може бути різною і залежить від виду рослини, місцевості, де вона росте, а також термінів збору, умов зберігання і т.д.

Тепер про побічні ефекти. Вживання марихуани в натуральному вигляді хоч і не викликає фізичної залежності, але діє на мозок, викликаючи пагубну пристрасть. Згідно з висновками експертів американського Національного інституту з проблем наркотичної залежності, наркотик призводить до порушень мозкового кровообігу, які зберігаються навіть через місяць після того, як людина перестала курити травичку. Тобто присутній ризик наростаючого недоумства, а також цілком можливо виникнення інтоксикаційних психозів: агрессивності, галюцинацій і параної.

Канадські вчені виявили, що в димі марихуани вміст аміаку в 20 разів більший, а синильної кислоти, оксидів азоту та циклічних амінів у 3-5 разів більше, ніж у димі звичайної сигарети. А всі ці речовини є канцерогенами! До речі, фахівці Дослідницького центру Фреда ХАТЧІНСОНА у Сіетлі, опитавши 369 чоловіків у віці від 18 до 44 років з діагнозом "рак яєчок", дослідили, що куріння марихуани на 70% підвищує ризик розвитку цього захворювання.

Так що надія на повсюдну легалізацію наркотику навряд чи коли-небудь виправдається. Швидше, на ринку медичних препаратів буде з'являтися все більше екстрактів і синтезованих аналогів біологічно активних речовин, що входять до складу марихуани і не мають небезпечних психотропних ефектів , повідомляє Mobus .

Обговорити на форумі