друкувати


Українські туристи стали менше їздити за кордон

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-12 01:25:40
Українці стали рідше відпочивати за кордоном. У 2008 році туристичний потік з України скоротився до рівня 2004 року. Так, за підсумками минулого року, кількість українців, що їздили за кордон, склала 15,5 мільйона осіб. Це майже на 2 мільйони менше показників 2007 року.

При цьому потік туристів з Києва зменшився з жовтня 2008 року в 3,5 рази. Другий у списку антирекордсменів Донецьк - 3 рази. Далі Харків, Луганськ, Одеса, Дніпропетровськ - 2 рази. Єдиним містом, яке оживляє ринок туристичних послуг, є Львів з падінням попиту на даний вид послуг в 1,3 рази.

Головною причиною падіння попиту на путівки за кордон серед українців стала девальвація гривні, що позначилося на подорожчанні вартості путівок. Директор по туризму компанії "Пан Юкрейн" Олена ШАПОВАЛОВА констатує, що продаж путівок на колись найпопулярніший напрямок - Єгипет - впав приблизно на 40%.

У компанії відзначають, що варто чекати падіння попиту і по популярним влітку турам до Туреччини. "Ми прогнозуємо спад по цьому напрямку, але не такий сильний, як до Єгипту, - путівки до Туреччини дешевші, а сам переліт займає на 2 години менше часу", - пояснює ШАПОВАЛОВА.

За її словами, плануючи літні авіаперевезення до Туреччини, компанії вже зараз бронюють всього 50% квитків від рівня минулого року. Проти туристичних операторів торік зіграли і політичні заворушення в Таїланді. Це зірвало всі плани туристичних компаній по цьому напрямку приблизно на місяць. "Проте зараз туристичний потік вже вирівнявся", - запевняє ШАПОВАЛОВА.

Директор турфірми "Феєрія" Ігор ЗАХАРЕНКО констатує, що в січні-лютому цього року спостерігається і зкорочення попиту на автобусні тури по Європі, а туристичні компанії стали витрачати більше часу на комплектацію груп. Путівки на раніше "гарячі" святкові травневі тури залишаються малозатребуваними. "Відбулася ротація: ті, хто їздив у дорогі тури, стали купувати дешевші, - пояснює ЗАХАРЕНКО. - Клієнти, які користувалися найдешевшими путівками, перестали їздити взагалі".

Тим часом туроператорам доки важко спрогнозувати ціни на літній відпочинок - готелі оголошують свої розцінки наприкінці березня. Власники готелів у Туреччині, швидше за все, проявлять гнучкість. А от європейці не так залежать від українських туристів і не вважають за потрібне дуже сильно знижувати ціни. Але туроператори в будь-якому разі скинуть ціни на 5-10% за рахунок здешевлення перельотів. В цілому з жовтня ціни на путівки впали на 20%. Крім того, зараз агентства часто проводять якісь акції і надають знижки своїм постійним клієнтам. Як пояснюють в турагентствах, їхні комісійні складають від 2 до 20%, тому тури можуть подешевшати ще на 5%, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі