друкувати


Івано-Франківськ: На засіданні комісії облради з питань праці та соцзахисту населення

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-12 01:22:58
Постійна комісія обласної ради з питань праці та соціального захисту населення, яку очолює Михайло Вишиванюк (на фото) на своєму засіданні обговорила та одноголосно підтримала два проекти Законів України: "Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту членів особистих селянських господарств", який вніс Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, і "Про внесення змін до деяких Законів України щодо впорядкування діяльності особистих селянських господарств та соціального захисту їх членів" (автори останнього законопроекту народні депутати України Олег Шевчук і Андрій Павловський).

Комісія Михайла Вишиванюка скерувала своє звернення Голові ВРУ Володимиру Литвину з проханням "розглянути ці законопроекти на сесії Верховної Ради України як першочергові".

Зокрема, спікер паламенту Володимир Литвин пропонує текст ст.8 Закону України "Про особисте селянське господарство" викласти у наступній редакції: "Члени особистих селянських господарств належать до категорії зайнятого населення у разі, якщо ведення особистого селянського господарства є їх основною діяльністю. Діяльність з ведення особистого селянського господарства є основною для членів цього господарства, якщо за останні 12 місяців вони не належали до зайнятого населення ... або належали до зазначених категорій осіб менше 26 календарних тижнів".

Нардепи Олег Шевчук і Андрій Павловський пропонують доповнити резонансний Закон таким змістом: "Особа набуває членства у особистому селянському господарстві з дня прийняття сільською, селищною або міською радою рішення про виділення їй земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, чи з дня укладення договору оренди земельної ділянки для таких цілей. Членами особистого селянського господарства можуть бути також члени сім’ї, родичі, що спільно проживають з особою, якій виділено земельну ділянку... та подали заяви до сільської, селищної або міської ради за місцем розташування земельної ділянки про участь у спільній господарській діяльності. Не можуть бути визнані членами особистого селянського господарства діти віком до 14 років. Особи з числа членів особистих селянських господарств, які не мають у власності (користуванні) земельної ділянки для ведення такого господарства та бажають вийти із його складу, повинні подати відповідну заяву до сільської, селищної та міської ради за місцем розташування земельної ділянки. Особи, які вийшли зі складу членів особистого селянського господарства та продовжують користуватися наданими їм у власність (користування) земельними ділянками вважаються такими, що використовують їх не за цільовим призначенням".

За словами голови постійної комісії з питань праці та соціального захисту населення Михайла Вишиванюка, "внесені законопроекти стануть на захист тих мешканців сіл, селищ і міст, для яких насправді присадибні ділянки не є основним джерелом прибутку", повідомляє прес-служба голови обласної ради.

Обговорити на форумі