друкувати


Один день у музеї Гуцульщини та Покуття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-12 10:59:03
У Коломийському музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата КОБРИНСЬКОГО виставили копію ікони Зарваницької Божої Матері пензля лауреата Шевченківської премії, колишнього політв’язня Панаса ЗАЛИВАХИ. Він виготовив копію на замовлення теперішнього єпископа Коломийсько-Чернівецької єпархії Миколи СІМКАЙЛА. Власне, виставлення ікони відбулось якраз за ініціативи владики Миколая.

На відкриття виставки прийшли міський голова Юрій ОВЧАРЕНКО, секретар міськради Ігор ГРАДІЛЬ, директор музею Ярослава ТКАЧУК, прес-секретар єпархії отець Василь ПЕРЦОВИЧ, отець Юрій АНДРІЙЧУК, голова коломийського осередку Союзу українок Марія ГНАТЮК, громадськість міста, старшокласники – гімназисти, журналісти. У вступному слові Ярослава ТКАЧУК підкреслила важливість події як для музею, так і для міста, подякувала владиці за співпрацю з музеєм, за його ініціативу в збереженні творів сакрального мистецтва та експозиції своїх колекцій. Також пані Слава розповіла про новий вид роботи з підростаючим поколінням – започатковані мистецько-пізнавальні і виховні заходи спільно з гімназією під загальною назвою "Українська християнська родина". Така співпраця має на меті виховання учнівської молоді у християнському дусі, на прикладі високих моральних цінностей.

Владика Миколай розповів про історію виникнення копії ікони, про приятельські стосунки з покійним майстром, який був великим християнином і українським патріотом. Слово мали також міський голова, представники громади. Ішлося про історію ікони Зарваницької Божої Матері, самої Зарваниці, походження назви місцевості і її топоніміку.

Опісля усі присутні перейшли до меморіальної кімнати письменника Андрія ЧАЙКОВСЬКОГО, який колись жив у музеї. Тут відбувся перший урок з циклу "Українська християнська родина", підготовлений учителькою Любою СЕМБРАТОВИЧ і гімназистами. Урок мав назву "Молитва". Слухачі прослухали не просто урок, а побачили високомистецьке дійство. Учителька використала "Катехізис", святе письмо, думки про молитву таких світочів християнської думки, як Іван ЗОЛОТОУСТИЙ, святий Василій Великий, блаженний Августин, уривки з творів Тараса ШЕВЧЕНКА. Люба СЕМБРАТОВИЧ зі своїми добре підготовленими учнями справили незабутнє враження на присутніх. Діти разом з учителькою вислухали захоплені слова подяки, отримали архієрейське благословення.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі