друкувати


Злочин без строку давності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-11 03:37:23
Власті Німеччини видали ордер на арешт Джона (Івана) Дем`Янюка на прізвисько "Іван Грозний", повідомляє AFP. Уродженець України Дем`Янюк під час Другої світової війни служив охоронцем в німецьких концентраційних таборах. Його підозрюють в причетності до загибелі тисяч євреїв.

За даними Центрального відомства Німеччини з розслідування нацистських злочинів, 88-річний Дем`Янюк служив охоронцем в нацистському концтаборі Собібор, розташованому на території Польщі. Власті Німеччини підкреслюють, що в їх розпорядженні є неспростовні докази того, що "Іван Грозний" (це прізвисько він одержав за особливу жорстокість) був причетний до страт євреїв.

Після війни, в 1950-х роках Дем`Янюк емігрував в США, де поміняв ім`я Іван на Джон. У 1986 році його екстрадували до Ізраїлю. Там його засудили до довічного ув`язнення за причетність до загибелі євреїв в концтаборі Треблінка (що також розташовувався в Польщі), проте в 1993 році Верховний суд Ізраїлю відмінив вирок Дем`Янюку за недостатністю доказів.

Виправданий Дем`Янюк повернувся в США, проте в 2002 році його позбавили американського громадянства за те, що "Іван Грозний" приховував зв`язок з нацистами. Впродовж декількох років американські власті вирішують питання про екстрадицію, його пропонують вислати у тому числі і в Україну. Сам Дем`Янюк заявив, що відправляти його на Україну у жодному випадку не можна, оскільки на батьківщині йому загрожує смерть, повідомляє УНІАН.

Обговорити на форумі