друкувати


Грошей все менше, а платити треба

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-11 03:17:20
В умовах кризи Україна здатна наповнювати бюджет і робити соціальні виплати. Тому бюджетники і пенсіонери мають отримувати гроші вчасно. Про це заявила під час селекторної наради з головами обласних державних адміністрацій Прем’єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО.

Однак у 18 регіонах, в основному за рахунок підприємств, склалася заборгованість із виплати зарплат у понад 1 мільярд гривень. Уряд пропонує ліквідовувати заборгованість за особливою схемою відшкодування ПДВ. Що ж саме пропонується та чи справді немає чого хвилюватися бюджетникам?

Кошти для бюджетників та пенсіонерів є, а тому виплачувати їх треба вчасно. Якщо ж хтось із керівників обласних державних адміністрацій з цим завданням не впорається, то буде мати справу із Контрольно-ревізійним управлінням та Генеральною прокуратурою. Так дохідливо пояснила Юлія ТИМОШЕНКО "суть моменту" очільникам ОДА.

Уряд триматиме ситуацію під суворим контролем і "протягом тижня керівники обласних державних адміністрацій закриють проблему і заборгованість буде погашена повністю", сказала Прем’єр.

Державна скарбниця від початку року отримала майже на 3% більше від запланованого, тож, наголосила Прем’єр-міністр, "ми здатні у кризу працювати і давати результат".

Урізана гарантія, або краще менше, ніж нічого

І учителі, й викладачі вишів, і працівники культури та медицини підтвердили: зарплата справді виплачується. Але лише оклад, без жодних надбавок та премій.

Для держслужбовців це означає зменшення щомісячної плати чи не наполовину, а для тих, хто не має державного статусу, але однак є на державному утриманні – наприклад, медсестер, – зарплата опустилася до рівня 800 гривень на місяць.

Таку зарплату вже не можна вважати відповідною навіть прожитковому мінімуму. Адже, згідно з даними Держкомстату, індекс споживчих цін за січень-лютий 2009 року, порівняно з відповідним періодом 2008 року, збільшився майже на 22%. Житло, вода, електроенергія й газ подорожчали на третину, а транспорт – на чверть.

Відшкодуємо ПДВ… тільки на зарплату

Проблема боргів із зарплати, за словами Юлії ТИМОШЕНКО, існує у 18 регіонах. Перед ведуть Донецька (362,5 мільйона гривень), Луганська (150,1 мільйона гривень) і Харківська (126,9 мільйона гривень) області.

Долучилася до антилідерів і столиця, де борги із зарплати вперше за 9 років сягнули понад 100 мільйонів гривень.

Прем’єр-міністр повідомила, що з січня по березень загальна сума заборгованості збільшилася ще на 9%.

Секретаріат Президента, вустами заступника Романа БЕЗСМЕРТНОГО, назвав суму боргів у півтора мільярда гривень, зауваживши, що левова частка боргу утворилася "через зростання кількості неповернутого ПДВ".

Однак Юлія ТИМОШЕНКО зробила "антикризовий хід" у відповідь, запропонувавши спеціальну схему відшкодування ПДВ.

Уряд у пришвидшеному порядку перевірятиме підприємства щодо відшкодування їм ПДВ (законом на це відводиться 3 місяці) і повертатиме гроші. Але кошти направлятимуть на спеціальний рахунок Держказначейства з тим, щоб вони "першочергово" ішли на погашення боргів із зарплат.

Прем’єр-міністр попросила керівників областей у цьому напрямку "ритмічніше" працювати з урядом.

…За дослідженнями фонду "Демократичні ініціативи", основними причинами, які можуть спонукати людей "вийти на вулиці", є різке погіршення умов життя – 36%, зростання цін на продукти харчування і предмети першої необхідності – 30%, а також втрата роботи і несвоєчасна виплата заробітної плати – 22%, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі