друкувати


Держава заробила – і постанову відмінила

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-10 05:17:44
Досі не можу забути ажіотаж, який викликала постанова Кабміну про те, що для керування не своїм автомобілем однієї довіреності мало, необхідний іще тимчасовий реєстраційний талон. Будучи людиною законослухняною, ми одразу рушили до Коломийського відділення МРЕВ, аби потім не мати проблем на дорозі з даішниками.

Не хочу ще раз переповідати про те, які черги довелось вистояти в чиновницьких коридорах, скільки грошей і нервів витратити. До слова, мордувались тоді в чергах і чекали ще не надрукованих талонів тисячі водіїв, які вже готові були розлучитись із будь-якою сумою грошей, аби лиш позбутись почуття вини перед державою. Так і сталось. Держава спокійнісінько загребла наші гроші за талони, які чомусь одразу стали удвічі дорожчими – замість 200 стало 400 гривень – і …не минуло й трьох місяців, як постанову про обов’язковість тимчасових реєстраційних талонів було відмінено.

І знову мав рацію мій сусід. Він – військовий пенсіонер, і все життя сповідує армійський принцип: не спіши виконувати наказ, бо є велика вірогідність того, що його скоро відмінять. Виявляється, за таким принципом варто жити й усім простим українцям, принаймні, щоб не почуватись обдуреними. Бо ж як іще мають почуватись ті, хто, мов несповна розуму, стрімголов кинувся виконувати нічим не підкріплений наказ про необхідність реєстраційного талона?

Казала тоді нотаріус моєї фірми, що таке нововведення суперечить українському законодавству. Що єдиним документом, який дає право на користування автотранспортом, є доручення. Причому, цивільний кодекс України дозволяє передавати керування транспортним засобом за дорученням, написаним від руки і навіть нотаріально не посвідченим. Тобто, з нас абсолютно незаконно здерли по 400 гривень, навіть не здерли, а ми самі віднесли свої гроші "у благодійний фонд підтримки державного бюджету". Уся абсурдність ситуації полягає в тому, що, наприклад, у нашій сім’ї на одну машину – два водії. І коли почалась трапацирка із тими реєстраційними талонами, я, як журналіст, звернулась до високо посадовця у коломийському ДАІ за роз’ясненням: невже обом водіям необхідно буде виготовляти ті талони?

Так, переконливо запевнили мене. Не зважаючи на те, що у довіреності вказані прізвища і чоловіка, і сина, які мають право керувати легковиком, для повного щастя на дорозі їм необхідно виготовити реєстраційний талон на одну і ту ж машину, але на кожного з них зокрема! Що ми, звісно, і зробили. Моя ж колега по роботі змушена була виготовляти аж чотири талони – для батька, для себе, для чоловіка і для сина. Уявляєте, як їм тепер, коли ті талони стали непотребом, експонатами в музеї державного здирництва, якби такий був.

Не знаю, скільки грошей на цьому заробили урядовці, яку діру залатали коштом обдурених водіїв. Але довіру до держави похитнули добряче. Навіть не похитнули. А розтоптали рештки. Недарма після всього, що тепер твориться, багато хто мріє виїхати з України і забути про неї, як про жахливий сон.

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі