друкувати


Хто сказав, що шахи – не для жінок?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-10 04:54:01
По різному жінки відзначають 8 Березня. Хтось на весь день іде з подругами в сауну. Хтось розкошує перед телевізором, поки чоловік приготує святковий обід. А от Коломийський шаховий клуб об’єднав жінок, які вирішили своєрідно відзначити своє свято – за шаховою дошкою. Про те, що такий спосіб зовсім не гірший за загальноприйняті варіанти святкування, свідчить хоча б те, що передсвяткові шахові баталії збирають представниць чарівної статі уже шостий рік підряд.

Ось що розповідає про турнір, який уже став традиційним, головний суддя змагань Василь СЛОБОДЯН:

- Чемпіонат з шахів серед жінок, присвячений 8 Березня, організовує і проводить громадська організація "Перша коломийська асоціація шахістів". Цього року 12 учасниць змагались за звання найсильнішої в цій давній і мудрій грі. Усього відбулось 11 шахових турів, у яких різновікове жіноцтво довело, що їхня вроджена інтуїція, помножена на глибокий аналіз ситуації, - незамінні помічники у шахових баталіях.

Неперевершено виступила на турнірі учениця коломийської школи №1 Діана ОСТЯК (на фото). Десятирічна першорозрядниця здобула 10 з половиною очок із 11 можливих і впевнено виборола перше місце.

Усього пів очка не вистачило шаховому ветерану Паші СЛОБОДЯН, аби наздогнати переможницю. Із десятьма очками у доробку вона посіла заслужене друге місце.

Найгарячіша боротьба розгорнулась за третє місце. За шаховою дошкою зійшлися дві однакові за потенціалом шахістки – Олена ОСТЯК і Тетяна МАРТИНЮК. Обидві мали в доробку по вісім очок і не збирались поступатись суперниці. Долю поєдинку вирішили додаткові показники: третє місце в турнірі здобула Олена ОСТЯК.

А четверте місце від третього відділяли всього-навсього пів очка, якого забракло Лілії ПУСТОВІТ. Зате вона здобула безцінний досвід змагань. Також гарно виступила юна шахова зміна, наймолодша учасниця змагань Мартуся ВИШИВАНЮК. Дівчинка має добрий потенціал, метка і кмітлива. Тож усі її успіхи і перемоги ще попереду.

Турнір став можливим завдяки спонсорам і щирим прихильникам шахів: Тарасу БОДНАРУКУ, Дмитру САМУЛЯКУ, Володимиру СМЕРЕКУ. Усіх учасниць турніру було нагороджено квітами, а переможниць і призерів – грамотами і призами.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі