друкувати


США: Смертна кара з позиції кризи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-10 04:21:47
У Сполучених Штатах одним з прямих наслідків економічної кризи є посилення руху за заборону смертної кари. Дорожнеча смертної кари стала важливим доказом її нерентабельності.

Невже тримати засудженого злочинця довгі роки у в’язниці дешевше, ніж стратити за вироком суду? Американці вміють рахувати гроші, тож давайте подивимось на статистику. Огляд становища пенітенціарної системи у 34 штатах показав, що кожен штат витрачає пересічно 29 тисяч доларів на утримання одного в’язня у тюрмі протягом одного року, і ці витрати швидко зростають.

Припустімо, що цей злочинець просидить 30 років за ґратами, тоді це коштуватиме бюджетові штату 870 тисяч доларів. Тут враховують не лише харчування й медичне обслуговування в’язнів, а й вартість охорони, ремонту будинків, утримування бібліотеки, юридичної служби тощо.

З другого боку, якщо судять за злочин, скоєний за особливо обтяжуючих обставин, коли результатом може бути смертний вирок, то такий судовий процес триває значно довше, ніж пересічний, його організація і проведення коштують принаймні 3 мільйони доларів. Крім того, вирок обов’язково тягне за собою численні багоступінчасті апеляції, причому все це триває багато років і здійснюється за державний рахунок.

І от, коли Мартін О’МАЛЛІ, губернатор штату Меріленд, виступив цими днями перед законодавчими зборами штату з пропозицією скасувати смертну кару, його чільний аргумент був не моральний, а фінансовий – занадто великі кошти. Його адміністрація підрахувала, що організація та ведення судового процесу, на якому виносять смертний вирок, коштує втричі дорожче суду за вбивство без особливо обтяжуючих обставин.

"Це для нас задорого, – заявив губернатор, – тим більше, що існують інші шляхи зниження рівня злочинності".

До подібного висновку дійшли останнім часом законодавчі збори ще декількох штатів, де нині зважують прийняття законів про скасування смертної кари – це Колорадо, Канзас, Небраска, Нью-Гемпшир, Монтана, Нью-Мексико.

Смертна кара існує не в усіх штатах

Був час, коли смертна кара була під загальною забороною в Америці, але 1973 року Верховний суд ухвалив дозвіл застосовувати її лише за скоєння особливо тяжких злочинів. Прихильники смертної кари посилаються на статистику, згідно якої кількість убивств скорочується у тих штатах, де існує смертна кара. До того ж, як показують результати опитувань громадської думки, більшість американців схвалює застосування смертної кари.

Попри настрої громадськості, законодавчі збори скасували смертну кару у таких штатах, як Аляска, Мен, Массачусетс, Мічиган, Міннесота, Вермонт, Вісконсін, Род-Айленд, Гаваї, Айова. Наприкінці минулого століття губернатор штату Іллінойс запровадив мораторій на смертну кару після того, як адвокати за допомогою генного аналізу довели невинність 12 в’язнів зі смертним вироком.

Зберігається смертна кара у штаті Нью-Йорк. Її передбачено давати за убивство поліцейського під час виконання службових обов’язків. Одначе, закон такий є, але страт нема. У селищі Осининг, на відстані години їзди від центра міста Нью-Йорк, досі функціонує тюрма Синг-Синг з її сумно знаменитим електричним стільцем, але вже багато десятиріч там нікого не страчували, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі