друкувати


Forbes: найнебезпечніші країни світу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-10 04:17:08
Впливове американське видання The Forbes опублікувало список найбільш небезпечних країн світу, де проводилися або до сих пір ведуться збройні конфлікти. Очолила рейтинг Сомалі.

На сьогоднішній день в Сомалі існує перехідний федеральний уряд, визнаний міжнародним співтовариством в якості законної сомалійской влади, однак в даний час він контролює лише незначну територію на півдні. Більшу частину південного Сомалі контролюють формування радикального ісламського руху "аш-Шабааб". Тут відсутні атрибути централізованої влади, а реальна влада перебуває в руках невизнаних держав, найбільшими з яких є Сомаліленд (проголосила себе незалежною) і Пунтленд (проголосила себе автономією, в даний час підтримує перехідний федеральний уряд і бачить себе частиною єдиного Сомалі), а також невеликих ворогуючих озброєних угруповань. Сомалі також придбала додаткову "популярність" за рахунок піратів, які живуть уздовж узбережжя, а також активно проводячих останнім часом злочинну діяльність.

На другому місці Афганістан.

Вся територія країни перейшла під контроль НАТО, а загальна чисельність міжнародних сил сприяючих безпеці в Афганістані таким чином досягла 33 тисяч. Ще 8 тисяч американських військовослужбовців залишаються під контролем американського командування. Їх основним завданням є продовження антитерористичних операцій. США також зберігають під своїм контролем військову базу Баграм.

Ірак - третє місце.

В результаті військової операції США та Великої Британії в березні 2003 року було покладено край правлінню Саддама ХУСЕЙНА. Країна була окупована збройними силами США та ряду інших країн. Економіка Іраку за час військового конфлікту була зруйнована, а територіальна цілісність поставлена під загрозу. Президент Іраку Саддам ХУСЕЙН був скинутий і страчений. В даний час в країні продовжується громадянська війна.

Четверте місце - Демократична республіка Конго.

Ворожнеча між Центральноафриканськими народами хуту і тутси вже призводила до воєн в Уганді, Руанді та Бурунді, а також до 4-річної війни на сході Демократичної Республіки Конго, в яку було втягнути близько дюжини країн Африки. Десятирічний конфлікт в регіоні йде своїм корінням до геноциду в Руанді в 1994 році. За час бойових дій на сході ДР Конго загинули близько 5,5 мільйонів чоловік.

Замикає першу п'ятірку найбільш небезпечних країн світу Пакистан, який бореться з талібами, вплив яких у країні і регіоні сильно зріс. Рух Талібан розповсюдив свою присутність на величезну частину пакистанській території.

Шосте місце дісталося Сектору Газа.

В ході операції "Литий свинець" в Секторі Газа, яку Ізраїль розпочав 27 грудня 2008 року у відповідь на безперервні ракетні обстріли ізраїльських територій бойовиками "Хамас", загинули близько 1,3 тисячі палестинців, ще 5,5 тисячі чоловік були поранені. Під час конфлікту Ізраїль втратив 13 чоловік.

Шрі-Ланка - сьоме місце.

Громадянська війна, яка відбувалася в державі Південної Азії, розтратила урядові кошти, а триваюча напруженість досі відлякує інвесторів і туристів.

Наступну сходинку списку зайняв Ємен.

Перше збройне зіткнення сталося тут 27 квітня 1994 року. У країні розгорілася громадянська війна.

Судан - дев'яте місце.

Друга громадянська війна, яка проходила на території Судану, за своїм гуманітарними наслідками стала одним з найбільш трагічних конфліктів другої половини XX століття.

Завершує список найнебезпечніших країн Зімбабве, яка страждає від гіперінфляції і нестачі продовольства PRS , повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі