друкувати


Українцям продають небезпечні таблетки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-10 04:11:34
Фармакологічний центр МОЗ України створює "чорний" список медпрепаратів, які зараз вільно продаються в аптеках, але можуть бути небезпечні для життя. Список буде містити до 100 препаратів.

Значна частина цих ліків "забраковано" міжнародними експертами. Днями FDA (Держуправління з контролю за продуктами харчування і лікарськими препаратами американського Держдепартаменту здоров'я і сфери послуг) опублікувала список препаратів, які можуть бути небезпечні для застосування в усьому світі, в тому числі і в Україні.

Це, зокрема, препарат від шизофренії Abilify (aripiprazole) виробництва американської компанії Bristol Myers Squibb Co. Дослідження показали, що він має високу токсичну дію на печінку.

У несприятливий список також потрапив препарат для схуднення Xenical (Roche Holding AG), оскільки при його використанні дуже високий ризик кровотечі; Lamisil (швейцарської фармкомпанії Novartis AG) - протигрибкова мазь (високий ризик психічних розладів), Diovan (Novartis AG), препарат, який знижує тиск (сприяє розвитку анемії), оральні контрацептиви Plan B (в Україні під назвою Postinor і Escapelle) від ізраїльської компанії Teva Pharmaceutical Industries - високий ризик втрати свідомості. Виробники поки не коментують звинувачення.

Всі ці препарати широко поширені в Україні. Їх з легкістю можна знайти практично в кожній аптеці. За словами начальника Управління післярегістраційного нагляду "Державний фармакологічний центр" МОЗ Олени МАТВЄЄВОЇ, чиє відомство стежить за якістю ліків, що продаються в Україні, розміщення лікарських засобів у списку FDA означає, що під час використання зазначених препаратів були виявлені нові дані, пов'язані з безпекою, яка не вказана в їх анотації.

"Збільшення частоти повідомлень з цієї проблеми послужить підставою рекомендувати Мінздраву, у кращому випадку, внести зміни або доповнення до інструкції для медзастосування, а в гіршому, взагалі обмежити або заборонити їх подальше медичне застосування на території України", - пояснила МАТВЄЄВА.

У свою чергу лікарі кажуть, що багато препаратів з цього списку популярні в Україні, особливо Diovan, Postinor і Escapelle, правда, загрози в їх застосуванні для своїх пацієнтів вони не бачать.

"Поки не буде офіційної інформації, я буду продовжувати виписувати Diovan, як і виписував, особливих скарг на нього я не отримував", - зазначив начальник відділу серцевої недостатності Інституту кардіології ім. академіка Стражеско Леонід ВОРОНОВ, повідомляють УРА Информ.

Обговорити на форумі