друкувати


Залізом по зайвих кілограмах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-10 02:53:43
З настанням весни, коли за кілька тижнів різко зменшиться кількість одягу, виглядати красиво хочуть не тільки жінки, але й чоловіки. Щоб позбавитися зайвих кілограмів і уже через декілька тижнів мати фігуру Аполлона представники сильної половини людства поспішають у різноманітні тренажерні зали.

Кореспондент Коломия ВЕБ Порталу побувала в одному зі спортивних залів, де за допомогою "заліза" чоловіки і жінки намагаються відкоректувати фігуру.

...Гуркіт штанг, гир, гантелей, музика, спітнілі тіла - ось будні кожного подібного клубу, де тренуються не тільки чоловіки. Один з тренерів показує мені дівчат з відмінною фігурою, які хвацько піднімають штангу. Хоча представники прекрасної половини людства, як правило, мало вірять що «тягаючи залізо», можна підтягнути проблемні ділянки тіла та позбавитися зайвої ваги, і тому віддають перевагу шейпінгу.

Хоча пропонувати дівчатам одразу вижати сто кілограм вам ніхто не буде. За словами тренерів, якщо людина вперше прийшла до нашого залу для початку їй призначать загальний комплекс вправ, аби розім’яти усі групи м’язів. Це відбувається у так званому кардіозалі. Новачки займаються спідбайках (горизонтальні і вертикальні велотренажери - авт.), орбітреках (тренажер, на якому імітується швидка ходьба та біг - авт) та ін.

Працюють тут і спортсмени-професіонали, яким перед тяжкими та виснажливими тренуваннями також потрібна 15-20-хвилинна розминка. Бувалі і сильні мовлять, що тим, хто твердо вирішив моделювати своє тіло за допомогою "заліза", перш за все треба проконсультуватися у лікаря та, щоб не трапилося біди, обов'язково повідомити про хворобу тренера. Піднімати гирі, штанги, гантелі, працювати на силових тренажерах людям із серцево-судинними, неврологічними, інфекційними захворюваннями, а особливо тим, які мають різноманітні грижі, не варто.

До кожного, хто вперше приходить у зал, обов'язково потрібен особливий підхід, а то й індивідуальний тренер, який контролюватиме інтенсивність виконання вправ, слідкуватиме за пульсом та за самопочуттям. Після трьох-чотирьох занять в залежності від того, що саме хоче змінити людина у своїй фігурі, складається індивідуальна програма-комплекс, де зазначена кількість, частота, послідовність виконання тих чи інших вправ. Як свідчить практика, чоловікам, особливо після зими, потрібно займатися на тих тренажерах, за допомогою яких можна накачати м’язи живота і грудей. У жінок користуються попитом тренажери, які накачують прес, м’язи ніг та сідниць.

Після занять у кардіозалі, багато людей починають "тягати залізо", і в них, слава Богу, все вдається. Проте буває, що початківці соромляться піднімати маленькі гирі чи штангу, а великі - бояться. "Але себе треба перемогти, - радять тренери, - не треба ні на кого не дивитися, а тільки радитися з нами. А добрим результатом тренувань є те, що людина може підняти більше, аніж вона важить".

Головне бажання та усвідомлення того, щоб ви справді хочете змінити своє тіло. Треба займатися регулярно, бо за два-три відвідування залу ви не станете ані Гераклом, ані Аполлоном. Уже в процесі занять слід збільшувати навантаження на проблемні частини. А найважливіше: слід викладатися на всі сто й працювати до сьомого поту. Буває, прийде людина в зал, і замість того, аби тренуватися, роздивляється на всі боки, розмовляє, незважаючи на зауваження, курить і п'є, та хоче отримати результат. А звідки ж взятися тому результату? Хто ж працює ретельно та серйозно, відвідує зал 3-4 рази в тиждень, то, тренери запевняють, що через 2-3 місяці побачить у дзеркалі нову людину.

Велику роль у досягненні бажаного результату відіграє й харчування та особливості будови організму людини. Коли ви приходите до тренажерного залу з метою схуднення, трапляється й таке, що після кількох занять, ви можете набрати вагу. Проте не хвилюйтеся: у подальшому організм звикне до навантажень, увійде в ритм тоді ви й не помітите, що ви втратили до 10 кілограм. Якщо ж ваша мета – набрати вагу, то під час тренувань треба вживати високовуглеводні протеїнові коктейлі, а після занять теж варто добре поїсти.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі