друкувати


Раритетні "Кобзарі" в Коломийському музеї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-09 03:35:21
В нашому українському календарі настали дні, які прийнято називати шевченківськими. Якраз у ці перші весняні дні не тільки Україна, а й увесь прогресивний світ вшановує пам'ять найвидатнішого сина українського народу – Тараса Шевченка. У ці дні кожен згадує Шевченка по своєму. Скажімо, казахи називають його своїм художником. Адже за 11 років заслання в Казахстані, Шевченко створив близько 450 картин. Якраз виставку Шевченкових полотен під назвою "Шевченко. Повернення в Україну" недавно привезли з Казахстану до Львівського палацу мистецтв.

А на час шевченківських днів у Києві, на Майдані перед Верховною Радою, встановлено пам’ятник Тарасові Шевченку, виготовлений на замовлення для встановлення у столиці Болгарії, в Софії. Ці кілька днів пам’ятник стоятиме перед парламентом – за ініціативою народного депутата Ярослава КЕНДЗЬОРА.

Також у Львові експонуються понад 40 робіт із Київського національного музею імені Тараса Шевченка. А ще – понад сто раритетних "Кобзарів" із приватної колекції Миколи БЕНДЮКА з Острога і з колекції Львівського палацу мистецтв.

Має свої раритети і Коломийський музей народного мистецтва Гуцульщини і Покуття. На книжковій виставці, яка експонується у бібліотеці музею, можна побачити "Кобзар" видрукуваний 1884 року в Санкт-Петербурзі.

- В інвентарній книзі музею рукою самого його засновника Володимира КОБРИНСЬКОГО записано, що цей "Кобзар" є даром Емілії з КОБРИНСЬКИХ-ШУХЕВИЧІВ з села Тишківці, дружини отця Зенона ШУХЕВИЧА, - розповідає молодший науковий працівник музею Галина ПЯТНИЧУК.

Крім цього, в музеї експонується "Кобзар", виданий у роки Другої світової війни, 1944 року, де у передмові Павло ТИЧИНА пише: "У численних листах солдатів, і не тільки українців, в листах, що надходять до спілки письменників, до Академії наук, є одне прохання, яке без кінця повторюється: надіслати "Кобзар" ШЕВЧЕНКА на фронт".

На виставці є унікальне видання видавництва "Дніпро" - "Кобзар" з репродукціями рушників Ганни ВАСИЛАЩУК – лауреатки Державної премії імені Шевченка. На її рушниках замість візерунків – Шевченкові вірші: "Наша дума, наша пісня", "На панщині пшеницю жала", "Така її доля" та інші.

Шевченкова геніальність продовжує життя його творів у багатьох видах мистецтва, до Шевченка ідуть за натхненням…

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі