друкувати


Бабусині забобони, або чи принесе 13% мита нещастя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-09 03:26:34
Набуває чинності закон про додаткове ввізне мито на імпортні товари. Таким чином українська влада планувала підтримати економіку країни в умовах кризи. Але ефект від стримування імпорту може бути зворотнім, вважають експерти.

Закон про тимчасове 13-відсоткове мито на імпорт був ухвалений у листопаді минулого року з метою протидіяти валютній паніці та досягти балансу між експортом та імпортом в умовах кризи. Але з того часу ситуація змінилася, і додаткове мито може нашкодити українській економіці, впевнені імпортери.

Щороку Всеукраїнська асоціація автомобільних імпортерів поповнює бюджет більш ніж на 5 мільярдів гривень. Новий закон суттєво зменшить ці надходження, але й українського виробника не врятує, вважає генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів Олег НАЗАРЕНКО.

"Ніякою допомогою це не буде. Бо 13-відсоткове мито не поширюється на автомобілі з Російської Федерації – договори з Росією передбачають відсутність мита! Водночас саме російські недорогі авто є конкурентами українським, а не більш дорогі азійські, європейські чи американські. Тобто, закон лобіює інтереси Росії", – пояснює підґрунтя чільний функціонер автоімпорту.

За словами представника імпортерів, цей закон викличе подорожчання автомобілів.

Мито підштовхне інфляцію

Закон вводить додаткове мито на авто, побутову техніку, одяг і продовольство, тому він спонукає інфляцію, вважає начальник відділу корпоративних комунікацій компанії "Метро Кеш енд Кері" Тетяна БАБЕНКО.

"Не в кожній товарній групі торговельних мереж є вітчизняні товари. Тому введення мита автоматично викличе подорожчання. У першу чергу це торкнеться одягу та побутової техніки", – звертає увагу представник торговельної мережі в Україні.

Із тим, що закон викличе інфляцію, погоджується і заступник голови комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва депутат Ксенія ЛЯПІНА.

"Перший великий наслідок цього закону – інфляція. Другий – те, що Світова організація торгівлі розцінить його як торговельну війну і закриє експорт українських товарів, зокрема, продукції металургії. СОТ уже заявила, що категорично проти введення такого мита. Через кілька місяців, коли закон принесе шалені збитки, влада повернеться до його відміни", – прогнозує Ксенія ЛЯПІНА.

"Порадимося з Європою – і скасуємо"

Натомість заступник міністра економіки Валерій П’ЯТНИЦЬКИЙ не бачить такої великої шкоди від введення мита на імпорт. Тим паче що цей крок – тимчасовий, нагадує він.

"Закон вводиться тимчасово, на кілька місяців. Він буде певною допомогою частині виробників – через скорочення імпорту. Але на сьогодні імпорт і без мита скоротився. Тому не виключено, що закон буде переглянуто, після того, як його у травні оцінять країни СОТ, Міжнародний валютний фонд, або навіть до цього", – каже чільний економічний урядовець.

Із вимогою скасувати закон про 13% мито 5 березня виступила і Прем’єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО. За її словами, обсяг експорту в Україні вже перевищує імпорт.

Але поки політики дійдуть згоди щодо цього, закон почне діяти і ціни знову злетять вгору, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі