друкувати


Нові пригоди Горбоконика

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-09 10:02:58
Задум: Новий український мультфільм зніматимуть за книжкою калушанина Володимира ГІНОДМАНА (літературний псевдонім – Володимир СИВОБРОВЕНКО. – Авт.). За основу твору він узяв відому казку Петра ЄРШОВА, але переписав її на новий лад.

"Мені завжди подобалися твори, у яких відображено історію слов’янських народів. А в цій казці вималювано картину життя ХVІ століття. Такі книжки – це цілі енциклопедії, звідки можемо дізнатися такі деталі побуту та звичаїв, про які навіть поважні історики у багатотомних виданнях не згадують", – каже дитячий письменник із Прикарпаття.

Пан ГІНОДМАН прочитав книгу ЄРШОВА давно, але йому не сподобалася кінцівка, хоча її й витримано у фольклорних традиціях: зло знищено, головні герої одружуються й живуть довго та щасливо. Але у Володимира Натановича, як, мабуть, у багатьох читачів, виникло закономірне запитання: а що ж далі?

Сюжет: Калуський дитячий письменник вирішив провести Івана-Царя та його друга Горбоконика крізь час. "Селянський син Іван, який став неабияким красенем, після одруження з Цар-Дівицею живе мирно та щасливо. Але це не дає спокою царському Спальнику, який ще в єршовській казці усіляко капостив Іванові, – відкриває таємниці сюжету Володимир Натанович. – Тому Спальник розповідає цариці про диво-перстень, що здійснює усі бажання. Вона, звісно, забажала мати дивовижу й випроваджує свого чоловіка за тридев’ять земель на її пошуки".

Відтак починаються справжнісінькі дива. Шукаючи перстеник, Іван зустрічає… Роботів. Він запитує їх, чи вони, бува, не знають, де його знайти. Ті зв’язуються з Космічним Розумом, який відправляє молодого царя в мезозойську і кайнозойську ери – там герой зустрічається з доісторичними тваринами та первісними людьми. Згодом Іван потрапляє у наш час. І те, що він побачив, дивує його ще більше...

Врешті-решт селянський син повертається до Роботів. Отримавши жаданий перстень, Іван поспішає додому. Там дізнається, що Спальник хотів посісти його місце, але завадила вірна Цар-Дівиця. Вона з радістю зустрічає чоловіка і каже, що їй уже не потрібне диво, а тільки коханий Іван. Ось такий хепі-енд!

Надія: Для створення мультфільму твір калушанина відібрали на одному з дитячих книжкових ярмарок, де книжками пана ГІНОДМАНА зацікавився сам президент ЮЩЕНКО. Згодом до пана Володимира підійшов Віктор Миколайович СЛЄПЦОВ, генеральний продюсер Української кіностудії анімаційних фільмів і сказав, що студія постарається дістати кошти на знімання стрічки. А потрібно ні мало ні багато – 10 мільйонів гривень. Отож тепер калушанин сподівається лише на удачу та з нетерпінням чекає виходу у світ анімаційного фільму.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі