друкувати


Чому дорожчає бензин?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-06 03:51:58
Їздити на власному авто в Україні все дорожче: ціни на автозаправних станціях змінюються щодня. Кабмін називає подорожчання невмотивованим, Антимонопольний комітет штрафує винних, але ціни це не зупиняє.

Бензин в Україні дорожчає зі швидкістю 10 копійок на день. Сьогодні літр найбільш популярного бензину А-95 в Києві коштує в середньому 5 гривень 75 копійок. Ще гірша ситуація у Харкові, Дніпропетровську та інших промислових містах.

Автоперевізники й таксисти несуть збитки, а прості власники автівок все частіше залишають свого залізного коня в гаражі та йдуть на маршрутку чи метро.

Дорогий бензин – "інвестиції" у громадський транспорт

"Навіть за нинішніх цін люди на таксі не хочуть їздити. А підвищити їх ми не можемо, бо зараз до столиці приїхало чимало таксистів із глибинки, тож ми не можемо просити з клієнта більше за них. А тим часом бензин дорожчає, і працювати стає взагалі невигідно", – каже Андрій, київський таксист.

"Якби не корупція, пальне б зараз не дорожчало", – додає Віктор, його колега.

Киянин Сергій свою економічну зазвичай "Тойоту" використовує дедалі рідше. "З такими цінами на бензин я став їздити на метро, за кермо сідаю лише тоді, коли їду на ринок чи в інше місто", – каже Сергій.

Головна причина подорожчання - гонитва за прибутками

Ціни на бензин та дизпаливо в Україні почало лихоманити 15 грудня минулого року, в той час, коли нафтопродукти у світі стабільно дешевшали. Розслідуючи ситуацію на українському паливному ринку, Антимонопольний комітет України виявив, що більше 200 автозаправних компаній накручують ціни свідомо. Деякі з них вже сплатили штрафи, деякі ще тільки постануть перед судом, каже виконувач обов'язків голови Антимонопольного комітету України Олександр МЕЛЬНИЧЕНКО.

"Антимонопольний комітет вже оштрафував на мільйон гривень компанію "Оптіма – трейд", яка завищувала ціни на пальне у Дніпропетровській, Запорізькій та Черкаській областях. У квітні постануть перед судом ще декілька компаній. Подібні процеси торкнулися й авіаційного пального: деякі компанії, що торгують ним, завищуючи ціни, будуть притягнуті до суду. Ми переконані, що сьогодні вартість бензинів та дизельного палива в Україні цілком може бути знижена на 0,4-1 гривню за літр".

За словами Олександра МЕЛЬНИЧЕНКА, такого висновку дійшли не лише експерти Антимонопольного комітету, але і представники Кабміну, які брали участь у розслідуванні ситуації на ринку.

Нинішня боротьба за зниження ціни на бензин в Україні – це поки що більше декларації, аніж реальні дії, – вважає директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир САПРИКІН.

"Антимонопольний комітет має зробити відповідні дії: якщо змова – порушувати справу. Поки що – лише декларації. Нафта у світі дійсно дешевшає. Але є ще й національна українська особливість – здешевлення валюти. Тому бензин і дорожчає відносно гривні. В умовах кризи, не отримуючи кредитів, відчуваючи падіння попиту, бензинові оператори перестраховуються від збитків і підвищують ціни", – зазначає Володимир САПРИКІН.

Що буде далі? Точні "бензинові" прогнози робити важко. Але наближається весна й посівна кампанія, а тим часом країни-експортери нафти планують обмежити її видобуток , – кажуть експерти. А значить, бензин дорожчатиме й надалі, причому – не лише в Україні, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі