друкувати


Україні потрібні дострокові вибори

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-06 03:44:30
Україна переживає зараз найнапруженіший період від моменту здобуття незалежності. Вражена кризою країна політично паралізована через брутальний конфлікт між колишніми соратниками "помаранчевої революції": президентом Віктором ЮЩЕНКОМ та премєр-міністром Юлією ТИМОШЕНКО. Під час свого візиту до Парижу 4 березня вона обговорить питання економічної кризи з Ніколя САРКОЗІ.

Економічні показники України досягли критичної позначки. Країна на межі краху?
Юлія ТИМОШЕНКО:
Україна не гірша і не краща за інші країни на пострадянському просторі. Порівняння темпів зниження промислового виробництва у січні місяці відносно грудня показує, що Росія втратила 19,9%, а Україна – 16%. Жоден український банк не обвалився, незважаючи на те, що банківська система у складному становищі. Україна вийде сильнішою з цієї кризи, оскільки ми розпочали низку реформ, які не проводилися впродовж 17 років незалежності. Реформи у боротьбі з енергетичним розбазарюванням, в аграрному секторі, у створенні прозорих умов для інвесторів та боротьбі з корупцією.

Втім, схоже, що навіть МВФ не довіряє вам, відстрочивши другу частину кредиту в 16,4 млрд доларів.
Ю.Т.:
Немає жодного сумніву в тому, що МВФ перекаже другу частину позики. Сподіваюся, в березні-квітні. Думка про Україну, що склалася у фінансових інституцій та рейтингових агенцій, –через безвідповідальних політиків. Цей котячий хор президентської кампанії завдає шкоди стабільності країни та надії на рівний вихід із кризи. Уряд буде своєрідним якорем стабільності.

То ви домовились чи ні з Росією про надання Україні кредиту в 5 млрд доларів?
Ю.Т.:
В Україні найнижчий рівень бюджетного дефіциту: 2,97% ВВП. Світова банківська система в дуже складній ситуації і кредити так просто не видаЮ.Т.ься. Отож, ми звернулися до низки країн, зокрема до США, ЄУ, Росії, Китаю та Японії. Ми ведемо переговори з Росією, але жодної угоди про 5 млрд доларів не було підписано. Єдиною умовою такої угоди буде процентна ставка.

Президент ЮЩЕНКО критикує угоду 19 січня, яку Ви підписали з В. Путіним, поклавши край газовій кризі. Чи може вона бути переглянута?
Ю.Т.:
В жодному разі. Ця стратегічна угода нам гарантує найменшу можливу ціну на газ. Ми остаточно усунули наслідки газової кризи в період різдвяних свят. Критика мого уряду пояснюється одним: з 1 січня ми усунули корумпованих посередників між Росією та Україною. Усі знаЮ.Т.ь про ці метастази. Знищення їх завжди болісне та зі складними наслідками.

За збереження цієї тіньової компанії [посередник РосУкрЕнерго] виступав Президент і опозиція [Партія Регіонів]. Та уряд переміг. Ця структура збувала газ усім українським споживачам. На одержані кошти вони приватизували й перетворили на абсолЮ.Т.ну монополію підприємства з подачі газу. Сам її власник Дмитро ФІРТАШ визнав, що на чорно домовлено про купівлю 70% компаній. Він придбав також і телеканали, які впливаЮ.Т.ь на свідомість і почуття глядачів, захищаючи свої брудні афери.

Російський Газпром оголосив, що газ знову відключать, якщо Україна не сплатить 400 млн доларів до 7 березня…
Ю.Т.:
З моменту впровадження цього могутнього посередника, Газпром і уряд РФ звик до недотримання умов. Обпікшись на молоці, дмухатимеш і на воду. Все буде добре! Україна сплатить все, що повинна сплатити.

На чім спиниться падіння вашої валЮ.Т.и, гривні, яка втратила 40% своєї вартості?
Ю.Т.:
Конституція забороняє уряду втручатися в роботу Нацбанку. Та я не можу розділяти його руйнівної політики надмірної девальвації національної валЮ.Т.и. Курс обміну гривня-долар неправильний. Це політичний саботаж, мета якого – знищити економіку та дискредитувати уряд. Жодна перемога на виборах не варта такої ціни.

Добре прорахована і обережна девальвація дає шанс у боротьбі з кризою, підтримуючи експорт. Надмірне знецінення шкодить. Більшість дрібних і середніх підприємств, а також сімей, взяли кредити в доларах. Ніхто не зможе виплатити цих кредитів. Нацбанк таким чином дозволяє повний обвал малого і середнього бізнесу, а отже й великих підприємств.

Хто відповідальний за цей саботаж?
Ю.Т.:
Не в моїй компетенції встановлювати карну відповідальність високопосадових осіб. Це справа генпрокуратури. Та на неї важко покладатися. Адже вона підзвітна опозиції.

Україна зможе витримати політичний параліч до президентських виборів в січні 2010 року?
Ю.Т.:
Економічна криза не завершиться за рік чи два. Її наслідки непрості. В Україні політична нестабільність загострює кризу. Що швидше відбудуться вибори, то швидше країна зможе оздоровитися політично. Необхідні дострокові вибори. Прозорі та чесні вибори.

Чому стільки ненависті між президентом ЮЩЕНКОМ і Вами?
Ю.Т.:
Не треба так подавати ситуацію. Треба прослідкувати логіку подій після 2005 року. Мої вчинки і мої слова свідчать, що я від першого дня була готова підтримати президента на другий термін, щоб демократичний табір додримав своїх обіцянок перед народом.

Єдиним розумним варіантом було партнерство між мною та Президентом. До останнього моменту, не зважаючи на те, що мене звинувачувано в найгіршому – державній зраді. Я говорила, що потрібні взаєморозуміння та союз. Коли президент звільнив наш уряд, йому було нелегко в новій коаліції з Януковичем. Він був за два кроки до втрати влади у 2007 році.

Саме моя команда і я стали на його захист. Ми організували дострокові вибори, аби президент поновив свою владу.

Та звинувачення й образи, якими ви обмінюєтеся, свідчать про справжню ненависть…
Ю.Т.:
Це одностороннє ставлення. Президент бачить в мені не партнера, а конкурента на виборах. Найбільша помилка його мандату – застосувати нищівну зброю проти мене. Я завше протягувала йому руку. За "помаранчевої революції", потім у 2007-у я була єдина, на кого він міг опертися. Я ніколи його не зраджувала. Ця битва завершується не моїм знищенням, а його політичним самогубством.

Чи потрібна підтримка Москви, аби бути обраним на посаду президента України?
Ю.Т.:
"Помаранчева революція" довела протилежне! Ця ідея домовленості – частина пропаганди моїх противників проти мене. Не існує ніякого пакту Молотова-Ріббентропа!

Між іншим, треба сприяти інтеграції Росії в європейський простір. Моя власна позиція у цьому питанні змінилася. Спершу моя позиція щодо Росії була досить агресивна, адже дії РФ щодо України часто далеко не коректні. Проте я зрозуміла, що ми можемо відповідати на небезпеку та провокацію інакше, аніж конфронтацією та агресією: гарячими обіймами.

Що може зашкодити Вам стати скоро президентом?
Ю.Т.:
Нічого! [сміється]

Розмовляв: Piotr SMOLAR
Назва оригіналу: Ioulia TIMOCHENKO: "Il faut des elections anticipees en Ukraine"
Джерело: Le Monde, 03.03.2009
Переклад: Іванка ПІНЯК, Західна аналітична група
Обговорити на форумі