друкувати


На Прикарпаття незалежна заготівля крові

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-05 03:28:43
Щороку кількість людей охочих стати донорами стрімко зменшується. В Івано-Франківській області за 2008 рік тільки на 65% виконаний план заготівлі донорської плазми крові.

Такі показники медики пояснюють не належною просвітницькою роботою серед населення, а також низьким рівнем оплати за кров.

МОЗ України затвердив програму розвитку донорства в Україні, повідомляє заступник начальника управління охорони здоров’я Микола Олійничук, щоб заохотити більше людей ставати донорами.

Здача донорами крові оплачується в розрахунку 160 грн. за один літр крові. В разі здачі донором плазми крові оплата здійснюється також з розрахунку 160 грн. за один літр плазми. Крім того, за здачу імунної плазми крові, що містить антитіла, які утворилися після проведення попередньої спеціальної вакцинації, донор отримує на 20% більше.

Б’ють на сполох дитячі онкологи, вони просять зобов’язати Івано-Франківську обласну станцію переливання крові заготовляти плазму крові для підтримки ракових хворих. Інакше лікування дітей зводитися нанівець.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі