друкувати


В.ЮЩЕНКО приготував бомбу для конкурентів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-05 11:55:48
Передвиборна риторика 2004 року безпосередньо стосувалася таких фундаментальних речей, як геополітичний вибір країни, суверенітет, рідна мова, релігія. Про що тепер заговорять політики, у чому криється секрет успішної участі у президентському забігу, та які шанси основних його учасників RUpor’у розповів політолог Володимир ЦИБУЛЬКО.

Останнім часом штаб ТИМОШЕНКО проявив себе досить успішним плагіатором. Фактично її команда тільки тим і займається, що краде чужі рецепти. Це звичайні плагіатори. Вони працюють під копірку. Нічого нового від них та найнятих ними зарубіжних консультантів український виборець не почує. Все те, на чому буде Юлія Володимирівна акцентувати нашу з вами увагу, уже застосовувалося у провідних країнах світу з різницею в один-два місяці. Основною ж темою кампанії чинного прем'єра стане вимовлений Бараком ОБАМОЮ заклик "банки, банки і ще раз банки ...". До цього до цього зведеться вся технологія ТИМОШЕНКО - фінансова сфера, її стабілізація та жорсткий держконтроль над основними гравцями галузі.

Вона вибрала це поле для гри ще й тому, що прекрасно розуміє: банки та банківська політика входить у компетенцію Віктора ЮЩЕНКА. Спробувавши ж зіткнутися з ним на цьому терені, що ми вже, в принципі, спостерігаємо, вона постарається нав'язати президенту свої правила, свою тематику спілкування з виборцями і, відповідно, розставить для нього свої пастки. Крім того, на відміну від основних економічних проблем України ситуація з банками і політикою держави найбільш ретельно відслідковується міжнародними фінустановами і стратегічними партнерами. Втягнувши ЮЩЕНКА у цю тематику прем'єр-міністр постарається, щоб кожен її крок обов'язково фіксувався як на Заході, так і на Сході, як добре продуманий та ефектний.

І тут дуже багато чого буде залежати від гнучкості ТИМОШЕНКО, від того наскільки тонко вона зможе грати. Будь-який її необережний крок зможе моментально обернутися проти неї ж самої, оскільки істотна частка відповідальності за абсолютно Провальне співробітництво нашої країни з МВФ лежить і на ній самій.

Таким чином, використовуючи об'єктивні настрої у суспільстві, Юлія Володимирівна зробить так, щоб фінансова стабілізація, як виборча технологія, була на устах практично у всіх.

Що-небудь нове можна очікувати тільки від ЮЩЕНКА. Першим його сигналом для власних виборців стане заява про рішення повторно запропонувати свою кандидатуру на посаду. Це, повірте, буде справжня бомба у національному інформаційному просторі. З метою досягнення подібного ефекту президент ретельно вичікує час і поки що скрупульозно вивчає недоліки суперників.

Найкраще йому робити це на прикладі Віктора ЯНУКОВИЧА та Арсенія ЯЦЕНЮКА.

Що стосується ЯНУКОВИЧА, то за час, що минув з останніх президентських виборів він переконливо довів, що не здатен вийти за межі своєї біографії.

Ніяких серйозних шансів на участь у президентському забігу не показав і ЯЦЕНЮК. Він чомусь вирішив балотуватися у президенти, не маючи при цьому дієздатної організаційної структури ні в одному з регіонів України. До того ж він не робить нічого для того, щоб український виборець, власне, сприймав його як українського політика. Йому не вистачить часу стати "українським". Він намагається домовитися з усім світом, забуваючи при цьому про сусідів по під'їзду.

Тактика глави держави, якщо він все ж таки виставить свою кандидатуру, на даний момент зрозуміла і, я б сказав, цілком адекватна. За моїми даними, на ряду з ефектом несподіванки він намагатиметься максимально сильно використовувати такі свої переваги: ЮЩЕНКО не заграє з Москвою і уникає зайвої нервозності.

Якщо кандидатура Віктора Андрійовича все-таки буде у списках, російська пропаганда автоматично додасть йому потрібний рейтинг. У свою чергу демонстровані ним із самого початку року зовнішнє спокій та впевненість допоможуть банківській еліті сприйняти його, як надійного гаранта збереження свого впливу.

Стриманість президента обумовлена ще й тим, що між учасниками кампанії досягнуто принципову згоду уникати "бенкету під час чуми" і в умовах гострої кризи не перетворювати вибори у всенародну ярмарку. Вибори будуть проходити сухо та по-діловому. Люди просто не зрозуміють тих із кандидатів, хто намагатиметься витрачати скажені гроші на саморекламу. І в цьому криється проблема для нових і ще нерозкрученних кандидатів, яким щоб то не було потрібно якось заявиті про себе і про свою програму.

Джерело: RUpor.info
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі