друкувати


Органи хочуть прослуховувати Skype

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-05 11:27:15
Європейські законники мають намір всерйоз зайнятися вирішенням проблеми, пов'язаної з тим, що сучасні злочинці відмовляються від традиційних телефонних розмов на користь Skype. Це зводить нанівець усі зусилля поліцейських по прослуховування телефонів підозрюваних.

Як відомо, Skype має досить серйозну криптографічну систему, що використовує, зокрема, пари публічних і приватних ключів для ідентифікації облікових записів і для обміну кодами, за допомогою яких встановлюються захищені з'єднання. Все це організується автоматично, так що користувачі не тільки не повинні вживати будь-яких спеціальних дій - вони частіше за все нічого про це не знають.

Однак злочинці нерідко в курсі того, що спілкування між двома комп'ютерами по Skype надійно захищена від сторонніх. Навіть якщо таку розмову і вдасться перехопити, толку від цього буде мало: на підбір коду, що використовується для її шифрування, може піти стільки часу, що зловмисники давно встигнуть померти від старості, в своє задоволення прогулявши добуті нечесним шляхом гроші.

У зв'язку з цим організація Eurojust, координуюча судові слідства держав Євросоюзу, має намір зібрати слідчих з усіх 27 країн ЄС, щоб вирішити, як бути далі. Завдання - побороти "технічні та законодавчі труднощі, що заважають прослуховуванню систем інтернет-телефонії".

З законодавчої частиною все теж не так просто: якщо телекомунікаційні компанії зобов'язані співпрацювати з правоохоронними органами при наявності розпоряджень суду щодо прослуховування розмов підозрюваних по стаціонарним або мобільним телефонам, то Skype та інші компанії, з області VoIP-систем, запросто можуть від такого співробітництва відмовитися . Що вони і роблять.

Ну а без цього правоохоронним органам залишається тільки боротися з криптографічними алгоритмами, що малореально. Тем не менше в Eurojust підтримують хороші стосунки з американцями з Агентства національної безпеки (NSA), яке нібито навіть пропонувало непогані гроші кожному кулхацкеру, здатний зламати захист Skype.

Очевидно, щоб хоч якось помститися кримінальним елементам, в Eurojust теж вирішили зашифруватися. Представник цієї організації Йоаннес ТУЙ (Joannes THUY) тримає в таємниці точний час і місце зустрічі слідчих країн ЄС, хоч і визнає, що це відбудеться в найближчі кілька тижнів. Судячи з його словами, позиція Eurojust полягає в тому, щоб зрівняти інтернет-телефонію з традиційними засобами комунікації на законодавчому рівні , повідомляє Mobus .

Обговорити на форумі