друкувати


Як перемогти грип

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-04 04:23:00
Ви відчуваєте себе так, ніби вас неодноразово переїхала вантажівка? Ви такі хворі, що боїтеся померти? Якщо голова розколюється, м'язи болять, лоб у вогні, то, швидше за все, вас вкусило чудовисько під назвою вірусний грип. Воно буде мучити вас до тих пір, поки само не вирішить припинити це.

Можливо, краще назвати цей підступний вірус "чудовиськом з безліччю образів". Хоча існує три основні типи (віруси А, В і С), вони володіють необмеженими можливостями видозмінюватися.

Правда, сутичка з одним видом дасть вам імунітет проти нього, але форма цього вірусу, що переродилася, може укласти вас на обидві лопатки наступного року або навіть трохи пізніше — в цьому ж.

Невже немає виходу? Як сказати... Так - якщо ви вжили деяких запобіжних заходів, щоб послабити вірогідність зараження в майбутньому. Немає — якщо ви вже попалися в лапи вірусу, тоді вас ніщо не врятує.

Якщо ви розраховуєте на полегшення від антибіотиків, вам не повезе, тому що вірусний грип — вірусна інфекція, а антибіотики не вбивають вірус. Краще, що можна зробити, — це спробувати послабити свої страждання.

Сидіть вдома. Вірусний грип — дуже заразне захворювання, яке розповсюджується як лісова пожежа. Отже, не будьте ні розбійником, ні жертвою: залишайтеся вдома, не ходіть на роботу або до друзів чи ще кудись. Перечекайте, принаймні один день після того, як температура стане нормальною. І не пускайте дітей в школу, поки вони зовсім не видужають.

Відпочиньте. Ви без зайвих клопотів зможете дотриматись цієї поради, тому що, можливо, настільки хворі, що і так не можете нічого робити. Дуже важливо відпочити в ліжку, тому що це дає можливість вашому організму спрямувати енергію на боротьбу з вірусним грипом. Якщо ви будете активні, поки ще абсолютно хворі, ваші захисні здібності будуть ослаблені і існує можливість ускладнень.

Пийте багато. Рідина особливо важлива, якщо у вас висока температура, тому що може відбутися обезводнення. Крім того, рідина дасть необхідні живильні речовини, якщо ви дуже хворі та можете їсти. Добре підійдуть пісні перші страви, а також фруктові і овочеві соки, особливо буряковий і морквяний — вони багаті вітамінами і мінеральними солями.

Д-р Джей СВЕТБЕРГ, рекомендує розбавляти фруктові соки наполовину водою: "Небагато цукру забезпечить необхідну глюкозу, але якщо насипати його дуже багато, це викличе діарею".

Прийміть болезаспокійливе. Аспірин, ацетамінофен або ібупрофен можуть знизити температуру тіла, зменшити головний біль і ломоту в тілі, які часто супроводжують вірусний грип. Оскільки симптоми звичайно найбільш яскраво виражені в середині дня та ввечері, регулярно приймайте лікарські препарати в цей час.

Не давайте дітям аспірин. "У жодному випадку не давайте дітям, хворим вірусним грипом, лікарських препаратів, що містять аспірин, — попереджає епідеміолог Сьюзен ГАВЕНТА — Дослідження показали, що аспірин посилює у хворих на вірус дітей ризик розвитку синдрому Рея — небезпечного для життя неврологічного захворювання. Давайте дітям препарати за призначенням лікаря". Згадайте краще старовинний бабусин рецепт – прикласти до голови листя свіжої білокачанної капусти.

Знайте міру. Препарати від нежиті, що є у відкритому продажу, дадуть тимчасове полегшення. Ті, в яких є антигістамінні компоненти, наприклад, можуть підсушити ніс. Але будьте обережні! Ці ліки можуть подавити симптоми настільки, що у вас виникне помилкове відчуття одужання. Якщо ви передчасно повернетеся до своєї нормальної діяльності, це може викликати повторення грипу і спровокувати серйозні ускладнення.

Полощіть горло солоною водою. Звичайно вірусний грип супроводжується болем в горлі. Ви отримаєте полегшення і вимиєте всі виділення, що накопичуються у вас в горлі, якщо будете полоскати рот водосоляним розчином. Розведіть 1 чайну ложку солі в 1 склянці теплої води. Ця концентрація приблизно відповідає рівню рН тканин організму і дуже заспокоює. Полощіть так часто, як потрібно, але не намагайтеся ковтати, бо рідина насичена содою. Народна медицина рекомендує ще добавляти в склянку 1-2 краплі спиртового розчину йоду.

Посмокчіть що-небудь ссолоденьке. Якщо смоктати льодяник, горло зволожується, і ви відчуватимете себе краще. Крім того, ці продукти містять калорії, якими може скористатися ваш організм, якщо ви мало їсте під час хвороби.

Зволожуйте повітря. Підвищення вологи в спальні зменшить неприємні відчуття, викликані кашлем, хворим горлом і сухістю в ніздрях. Зволожувач повітря може допомогти в випадку, якщо заклало груди або не дихає ніс. Доречно зробити також дезинфекцію за допомогою ефірних олій лимона, чайного дерева, евкаліпту. В продажу існують також суміші ефірних олій протизастудного значення. Якщо у вас нежить, то скоріш за все - дуже болить ніс. Тоді частіше мастіть ніздрі, щоб пом'якшити роздратування.

Дихайте свіжим повітрям. Переконайтеся в тому, що у вашу кімнату весь час поступає свіже повітря. Але уникайте протягу і не замерзайте. Одягніть на ніч теплу білизну, що щільно прилягає до тіла.

Використовуйте розтирання. Можна активізувати свою імунну систему, якщо розтерти спину. І це дуже приємно. А розтирання теплою водою з декільками краплями оцту знизить температуру тіла.

Їжте не багато і з розумом. Під час щонайгострішої фази вірусного грипу ви, найімовірніше, зовсім позбудетесь апетиту. Але коли ви будете готові перейти від прийому тільки рідини до чого-небудь більш істотного, зупиніть свій вибір на заспокійливій, що містить крохмаль їжі. Уникайте в цей час жирних та гострих страв.

Погрійтеся. Одна з характерних рис вірусного грипу – втомлені, хворобливі м'язи. Погрійте їх і послабте біль за допомогою гарячої грілки.

Попарте ноги. Гаряча ванна для ніг допомагає, якщо у вас головний біль і забитий ніс.

Велику роль у визначенні того, хто стане жертвою вірусного грипу, грають індивідуальний імунітет і підвид вірусу, циркулюючого в даному році. І все-таки є кроки, які можна зробити, щоб понизити сприйнятливість до цього вірусного жучка.

Зробіть щеплення. Щорічно учені розробляють вакцину проти найпоширенішого цього року підвиду вірусу. "Отже краще, що ви можете зробити, щоб захистити себе від вірусу грипу, - це зробити щеплення восени або на початку зими", - попереджає епідеміолог Сьюзен Гавента. Вона особливо радить зробити щеплення мешканцям притулків, людям з хронічними захворюваннями, такими як хвороби серця і легенів, всім, чий вік старше 65 років, і більшості медичного персоналу.

У тих випадках, коли ін'єкція не вбереже від вірусного грипу, вона значно послабить тяжкість перебігу захворювання. Не чекайте, поки грип з'явиться в місті, дійте, тому що вакцині потрібно два тижні, щоб почати діяти. І не робіть щеплення взагалі, якщо у вас алергія на куряче яйце: вакцина зроблена з нього.

Уникайте натовпу. Оскільки вірус швидко поширюється, тримайтеся під час епідемії подалі від кінотеатрів, театрів, магазинів і інших людних місць. І не підходьте близько до людей, які чхають і кашляють, навіть якщо доведеться зійти з ескалатора і поступитися місцем в автобусі.

Не виходьте на холод. Якщо довго перебувати на вулиці в сиру, холодну, вогку погоду, це знижує стійкість вашого організму і збільшує ризик підчепити інфекцію.

Відмовтеся від поганих звичок. Паління і алкоголь можуть також ослабити стійкість вашого організму до вірусного грипу. Особливо - паління, яке наносить пошкодження дихальним шляхам і робить вас більш сприйнятливим до вірусу.

Цілуйтеся на свій страх і ризик. Поцілунки - найвірніший спосіб розповсюдити вірусний грип. І навіть тим, що ви сидите в одній кімнаті з хворим чоловіком або дружиною, вже напрошуєтесь на неприємність. Якщо можливо, перейдіть в іншу кімнату на час хвороби.

Бережіть сили. Не перевтомлюйтеся, не навантажуйте себе важкою роботою. Пофарбувати кімнату, зробити генеральне прибирання в квартирі, побудувати для дитини ігрову можна в який-небудь інший час, а не в сезон вірусного грипу.

Не можна недооцінювати вірусний грип ! Зневажливе ставлення до хвороби, навіть в наш час, може призвести до важких ускладнень або смерті , повідомляє Високий вал.

Обговорити на форумі