друкувати


Сім причин пити філіжанку кави

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-04 04:14:04
Якщо ви збираєтеся кидати пити каву і переходите на чай, не поспішайте відмовлятися від улюбленого напою. Вчені з різних країв світу наводять аргументи на користь регулярного вживання кави.

По-перше, кава не обезводнюєт, вона втамовує спрагу так само добре, як звичайна вода. Так, кофеїн дійсно викликає підвищене сечовипускання і може призвести до того, що ви втратите більше рідини, ніж впотребили. Однак для цього вам потрібно отримати не менше 550 міліграмів цієї речовини, а в середній чашці кави міститься лише близько 100 міліграм. Тому, щоб дійсно почати втрачати вологу, вам доведеться випити не менше 5-6 чашок на день. Випийте одну з ранку - і ніяких проблем не буде.

По-друге, кава може зменшити ризик серцево-судинних захворювань і не призводить до інфаркту. Гіпертоніки (люди, що страждають підвищеним тиском), зазвичай відмовляються від кави, побоюючись, що вона лише ускладнить їх недуг. Однак одне з останніх досліджень Каліфорнійського університету показало, що ніякого зв'язку між вживанням цього напою і ризиком інфаркту немає. Більш того, поспостерігавши 27 тисяч жінок протягом 15 років, вчені з'ясували, що три чашки кави на день, навпаки, знизили їх шанси заробити проблеми з серцем на 24%. Хоча, чому саме, поки до кінця не ясно.

Ще один бал на користь кави дало порівняння з іншими напоями, що містять кофеїн. Кава дійсно призводить до одноразового підвищення кров'яного тиску, однак інше дослідження показало, що навіть кола може викликати регулярні проблеми з тиском, а ось кава - ні. Можливо, відповідь криється в інших компонентах кавового зерна, у тому числі антиоксидантах, знайдених у ній.

По-третє, кава знижує ризик захворювання деякими видами раку. У 1980 році буча навколо кави піднялася через заяви медиків про те, що напій може викликати рак підшлункової залози. І крапку в цьому питанні поставили тільки в 2007 році: вчені простудіювати в загальній складності 66 різних робіт по темі і постановили, що сама по собі кава канцерогеном не є. Швидше за все, цю роль виконують сигарети - звичайні супутники кавоманів. Проведене пізніше обстеження 59 тисяч жінок у Швеції показало, що немає ніякого зв'язку між споживанням кави і раком грудей.

Більше того, існує припущення, що кава здатна запобігти раковим захворюванням. Японські медики, які вивчали здоров'я 90 тисяч чоловіків і жінок, заявили, що у тих, хто споживав 2-3 чашки на день, ризик захворіти на рак печінки набагато менший, ніж у інших.

Четверта причина - вершки в каві насичують організм кальцієм. Кофеїн дійсно призводить до невеликої втрати кальцію, тому деякі лікарі попереджають: кава може призвести до підвищеного ризику травм та захворювань скелету. Однак, за словами фахівців з Крейтонского університету, нестачу кальцію у кавоманів викликає, швидше, їх нелюбов до молочних продуктів, а не пристрасть до кави. До того ж, навіть дві чайні ложки молока, додані в каву, з лишком відновлюють всі втрати кальцію, викликані кофеїном.

П'яте. Кава бадьорить і піднімає настрій. Це доведений науковий факт. Кава додає людям енергії, дає відчуття радості і допомагає влитися в колектив, покращує увагу і здатність до концентрації. Однак для такого ефекту споживати каву треба регулярно. Від двох до чотирьох чашок на день достатньо для того, щоб знизити ваш ризик впасти в депресію. Хоча лікарі попереджають: якщо у вас все-таки почалися проблеми психічного характеру, від кави краще відмовитися - в нестабільних станах напій може мати зворотний ефект і підштовхнути вас на необдумані вчинки.

Шосте. Кава допомагає зняти втому після сильних навантажень. До такого висновку прийшли спортивні лікарі, спробувавши допомогти атлетам швидше відновлюватися після тренувань. Додавши кофеїн в спеціальний спортивний напій, медики переконалися, що він збільшує здатність організму відновлювати м'язовий тонус на 60%. Пов'язано це з тим, що кофеїн, очевидно, допомагає тілу всмоктувати вуглеводи швидше і легше, що в свою чергу і тонізує м'язи.

Сьоме. Кава захищає від діабету і хвороби Альцгеймера. Американські медики припускають, що кофеїн захищає клітини нашого мозку від шкідливого впливу холестерину, що, в тому числі, призводить до розвитку хвороби Альцгеймера. Інші дослідники недавно виступили із заявою про те, що серед любителів кави набагато рідше зустрічаються хворі на діабет другого типу.

Незважаючи на все перераховане, очевидні мінуси у кави все одно є. По-перше, кофеїн може викликати звикання, і якщо ви все-таки "підсіли" на цей напій, відмовитися буде дуже складно. Дослідження показують, що вже на першу добу, проведену без улюбленого напою, у кавоманів з'являються сильні головні болі, втрачається здатність концентруватися, а потім погіршується і загальне самопочуття. Крім того, передозування кофеїну (більше 8 чашок на добу) може призвести до вибухів паніки, хронічних неврозів, викликати прискорене серцебиття і навіть судоми, повідомляє ALLbiz .

Обговорити на форумі