друкувати


За недостовірну рекламу – штраф в 5% від річного доходу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-04 03:41:50
АМКУ відтепер може штрафувати рекламодавців за оманливу інформацію на 5% від річної виручки. Адже 13 січня набрала чинності нова редакція Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції", яка передбачає збільшення штрафів за недобросовісну конкуренцію до 5% доходу (виручки) від реалізації продукції за останній звітний рік (раніше передбачалося до 3%).

Про це на круглому столі "Недобросовісна реклама: як уникнути порушень" повідомив заступник голови Антимонопольного комітету України Сергій СТЕФАНОВСЬКИЙ.

До нової редакції закону також була додана ст. 151 про поширення інформації, що вводить в оману. Згідно з нею поширенням інформації, що вводить в оману, є повідомлення суб’єктом господарювання, у тому числі в рекламі, неповних, неточних, неправдивих відомостей, або замовчування окремих фактів.

За словами Сергія СТЕФАНОВСЬКОГО, АМКУ в разі поширення рекламодавцями інформації, що вводить в оману, спершу розроблятиме рекомендації, а в разі їх невиконання – вживатиме санкції, тобто накладатиме штрафи. Наступного тижня рекомендації АМКУ отримають представники галузі мобільного зв’язку, у тому числі, за недостовірну рекламу. Як приклад пан СТЕФАНОВСЬКИЙ навів рекламну кампанію мобільного оператора Beeline "Тариф 29", у якій увага зосереджена на вартості телефонного дзвінка 29 коп./хв. Утім, такою є вартість без відрахувань до пенсійного фонду, справжня ж ціна – 31,2 коп./хв. І хоча в рекламних повідомленнях про це повідомляється маленьким шрифтом, в АМКУ вважають це ознакою оманливої реклами.

"Інформацію, що вводить в оману, поширюють ті суб’єкти господарювання, у галузі яких панує жорстка конкуренція. В Україні це алкогольна промисловість, мобільний зв’язок, а також косметичні товари і побутова хімія", – зазначив заступник голови АМКУ.

Відповідно до нового закону "Про захист від недобросовісної конкуренції", інформацією, що вводить в оману, є відомості, які:

– містять неповні, неточні або неправдиві дані про походження товару, виробника, продавця, спосіб виготовлення, джерела та спосіб придбання, реалізації, кількість, споживчі властивості, якість, комплектність, придатність до застосування, стандарти, характеристики, особливості реалізації товарів, робіт, послуг, ціну і знижки на них, а також про істотні умови договору;

– містять неповні, неточні або неправдиві дані про фінансовий стан чи господарську діяльність суб'єкта господарювання;

– приписують повноваження та права, яких не мають, або відносини, в яких не перебувають;

– містять посилання на обсяги виробництва, придбання, продажу чи поставки товарів, виконання робіт, надання послуг, яких фактично не було на день поширення інформації, повідомляє Телекритика.

Обговорити на форумі