друкувати


О.ТОДІЙЧУК: Енергетичні проекти можуть стати фактором об’єднання урядів, гілок влади та держави

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-04 12:17:08
"Довгоочікуване об’єднання гілок влади між собою і з державою може статися, якщо почати робити реальну справу, зокрема конкретні енергетичні проекти", – заявив керівник Київського міжнародного енергетичного клубу «Q-Club», колишній президент ВАТ "Укртранснафта", член Правління Української народної партії Олександр ТОДІЙЧУК. Зокрема, експерт назвав низку невеликих проектів в енергетичній сфері, які вже сьогодні можуть надати реальні кошти і європейські перспективи Україні.

Олександр ТОДІЙЧУК визначив основний принцип пошуку проектів: "Потрібно активно просувати ті проекти, в яких зацікавлений сам Євросоюз, зокрема інфраструктурні проекти". Наприклад, експерт акцентував на тому, що: "80% імпорту російського газу потрапляє до Європи через Україну, отже це не може не цікавити ЄС". Також, підкреслив він, "у Європи є питання нафтопроводу, а також питання створення стратегічних запасів нафти і газу, в чому Україна могла би принести величезну користь Європі, а відтак і собі".

Олександр ТОДІЙЧУК наголосив і на "потребі інтеграції української системи електропостачання: у нас є Бурштинський острів, який вже постачає енергію в ЄС". Також зауважив він, "Україна брала на себе зобов’язання покращити якість власної електроенергії до європейських стандартів". "Тож це питання зараз надзвичайно важливе, оскільки нові країни єврозони часто розташовують на своїй території різноманітні енергоємні виробництва". Зокрема, представник УНП зазначив, що "коли Словаччина вступила в ЄС, то погодилась закрити власну атомну електростанцію. За це Європа надала їй декілька сотень мільйонів євро на пошуки інших видів і джерел енергії. Словаки готові "поділитися" цими грошима з Україною".

"Треба нарешті припинити аналізувати наскільки об’єднана Європа чи наскільки роз’єднана українська влада, а почати робити конкретні енергетичні проекти", - заявив Олександр ТОДІЙЧУК.

Автор: Петро ВОЛЯ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі