друкувати


Ярослав ДЖОДЖИК: Зміцнення гривні можливе, якщо валютні ризики поділять банки, держава і клієнти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-04 12:09:05
"Зміцнення гривні можливе, якщо валютні ризики поділять банки, держава і клієнти", - заявив народний депутат України, член парламентського бюджетного комітету, заступник голови Української народної партії Ярослав ДЖОДЖИК. "В умовах кризи потрібно говорити про мінімізацію втрат, а не про заробіток, тому ризики повинні поділити усі учасники фінансової системи України", - сказав він коментуючи пропозиції Міністерства юстиції щодо державної допомоги у поверненні кредитів.

"Відповідальність за "погані" кредити несуть усі три елементи системи кредитування: держава – за хибну і неправдиву інформаційну політику, коли державні службовці прогнозували різке зміцнення гривні протягом 2008 року; банки - за хибну фінансову політику, коли надавали вигідніші відсоткові ставки за кредитами в іноземній валюті; клієнти – за те, що не прораховували своїх можливостей по сплаті кредитів", - зазначив народний депутат. "Тож сьогодні вони усі мусять шукати компроміс між своїми інтересами, інакше постраждають всі", - переконаний Ярослав ДЖОДЖИК.

Політик вбачає вихід в тому, щоб "порівну поділити ризики, пов’язані зі зміною курсу гривні відносно долара між державою, банками, клієнтами". Завдяки цьому, на його думку, "спаде ажіотаж на міжбанку і готівковому ринку, а кожен "кредитний долар" коштуватиме близько 6 грн., а то і менше". "Відповідно фінансова система стабілізується, люди сплачуватимуть кредити, а банки понесуть набагато менші втрати, ніж вони нестимуть, якщо люди не матимуть змоги платити за кредитами взагалі, держава, у свою чергу, отримає позитивний ефект від загального зменшення доларизації економіки", - підсумував Ярослав ДЖОДЖИК.

Автор: Петро ВОЛЯ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі