друкувати


П'ять міфів про ядерну зброю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-04 11:48:22
Нагнітання страху - як, наприклад, новини про намір КНДР провести випробування балістичної ракети, яка може досягти Аляски, і попередження, озвучена Діком Чейні у минулому місяці, про "високу вірогідність" спроби ядерної або біологічної атаки з боку терористів - може призвести до дорогим помилок , пише The Washington Post.

Далі автор статті Майкл КРЕПОН розвіюється п'ять міфів про ядерні озброєння.

1.Небезпеку ядерної атаки висока і постійно зростає.

Ми переживали і більш важкі часи, наприклад, Карибський криза 1962 року - два найстрашніших тижня холодної війни, нагадує автор.

2.Рано чи пізно над американським містом з'явиться хмара у вигляді гриба.

"На щастя, найбільш похмурі ядерні кошмари навряд чи збудуться", - пише автор. У роки холодної війни американці жили в страху ядерної атаки з радянської сторони, а тепер найбільші побоювання викликає ядерний тероризм. Однак немає достовірних свідоцтв того, що ракети та центрифуги потрапили в руки терористів, і навряд чи їм вдалося б створити ядерну зброю самостійно, залишившись при цьому непоміченими.

3.Посередники, такі як А.К. ХАН - ось головні винуватці розповсюдження ядерної зброї.

Цей пакистанський вчений, нещодавно звільнений після п'яти років домашнього арешту, заслуговує особливого місця в "залі слави гонки озброєнь" за продаж секретів Північної Кореї, Ірану та Лівії. Але уряду, свідомо чи ні, завдають великої шкоди. Наприклад, Китай допомагав Пакистану створювати ядерну бомбу, а ядерна програма КНДР почалася з радянського реактора.

4.Тепер, коли у Ірану і КНДР є ядерні програми, багато хто з їхніх сусідів наслідують їхній приклад.

Такі сценарії розповсюдження озброєння не реалізували в минулому і навряд чи здійсняться в майбутньому. Більшість країн, яким сьогодні загрожують Іран і КНДР, є друзями Сполучених Штатів, а ті, у свою чергу, можуть використовувати дипломатичні, які стримують, настрашує і, в крайньому випадку, звичайні озброєння проти ядерних об'єктів Ірану.

5.Загроза удару по США балістичних ракет зростає.

В цілому за останні два десятиліття загроза з боку ракет великої дальності скоротилася на дві третини завдяки угодам, обговорених Борисом ЄЛЬЦИНИМ і Джорджем БУШЕМ-старшим.

Автор: Майкл Крепон
Джерело: The Washington Post
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі