друкувати


Навіть наші давні партнери не хочуть оплачувати навчання співробітників

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-04 11:41:16
Юрій МАРТИНЮК, віце-президент Міжнародного інституту менеджменту "МІМ-Київ", розповів ДЕЛУ, як змінилося співвідношення приватних і корпоративних слухачів на програмах MBA в кризових умовах.

Як вплинула криза на діяльність бізнес-шкіл?

Тут можна виділити відразу кілька аспектів. Перший – це зниження попиту, зміна його структури. Другий – зміна пропозиції. Питання виживання в умовах кризи актуальне для всіх компаній, у тому числі і для бізнес-шкіл. Оскільки попит знизився, то необхідно шукати нові рішення – нові програми, нових споживачів. Необхідно йти в ті галузі, які в меншій мірі зазнали кризи. А це сільське господарство, харчова промисловість та фармацевтика. Або наповнювати новим змістом вже існуючі пропозиції. Пропонувати більше проектно-орієнтованих курсів, антикризовий менеджмент.

Наскільки знизився попит?

Вже восени різко впав попит на "короткі"[одно-триденні] тренінгові програми. Попит на них практично повністю зник, оскільки компанії скоротили свої бюджети, деякі від тренінгів повністю відмовилися. Навіть наші давні партнери зараз кажуть: "Будемо відмовлятися від навчання співробітників". На середньо строкові[кілька місяців] і довгострокові освітні програми попит є, але і він вже не той, що до кризи. Попит на довгострокові програми скоротився на 30-40%.

Чи зменшилася кількість студентів, які навчалися за рахунок компаній?

Безумовно. Найбільш істотне скорочення відбулося саме за рахунок юридичних осіб. Серед приватних осіб скорочення також є, але не настільки суттєве. На програмах MBA співвідношення між приватними особами і корпоративним сектором раніше було 50 на 50. Бувало, що формувалися повністю корпоративні групи, наприклад, для банку Аваль. Зараз же співвідношення між приватними особами і корпоративним сектором десь 80 на 20. Наші студенти – це в основному менеджери середньої ланки, а також досвідчені фахівці з великим досвідом роботи. Вони готові самостійно оплачувати свою бізнес-освіту.

Що змінилося у програмах у контексті кризи?

У навчальних програм є деякі стандарти, які встановлюють ті організації, які проводять акредитацію. Ми не можемо який курс скасувати, тому що його назва не відповідає кризі. Але намагаємося кожен курс наповнити кризової тематикою. Актуалізація йде від клієнта.

Якщо говорити про напрями, програми MBA, то тут бізнес-школи йдуть в ті сектори, які не зазнали кризи, де є ресурси. Зараз ніхто не піде на програму MBA у сфері фінансів або інвестицій. Бюджети компаній "затиснено", а самі менеджери з цієї сфери навряд чи підуть на навчання, оскільки не знають, що на них чекає завтра.

А що буде саме у вашій бізнес-школі?

З травня ми запускаємо програму MBA in health care – розрахована на керівників лікувальних закладів. Другий напрямок – це середньострокові програми PMD[міні-MBA] для тих, у кого немає або часу прослухати повний курс, або коштів, щоб оплатити програму MBA. В умовах кризи ми пропонуємо у рамках цих програм додаткові курси: особливості роботи українського бізнесу в умовах кризи, а також проектний менеджмент. Це ті знання, які необхідні для вирішення завдань в умовах обмежених ресурсів. Тобто, з одного боку, вивчення середовища, з іншого – те,як у ній діяти.

Чи пішли школи на зниження цін?

Якщо школа має державну акредитацію, то оголошена вартість навчання не може бути змінена. Причому, що стосується нашої школи, то коли криза почалася, набір на програму МВА вже йшов. Багато програм, в першу чергу MBA, досить дорогі, і зниження ціни на пару тисяч гривень не призводить до серйозного збільшення кількості студентів.

Чи змінив МІМ-Київ умови набору на MBA-програми?

Ми набирали людей як раз у кризу, тому були складності. Однак вимоги ми не змінювали. У порівнянні з попереднім роком набір знизився. У 2007 році на програми MBA ми набрали більше 120 студентів, а в 2008-м – від 70 до 80 чоловік. Це при тому, що у минулому році ціна зросла значно, майже в півтора рази. Логічно припустити, що і без кризи чисельність тих, хто навчався все одно зменшилася б.

Автор: Татьяна НЕДОРІЗАНЮК
Джерело: Дело
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі