друкувати


КУЗЬМІН: Криміналітет прикривається депутатською недоторканністю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-03 05:48:02
Ренат КУЗЬМІН, заступник генпрокурора розповів, хто і як захищає суддів, що порушили закон, і за якими кримінальними справами відпрацьовується версія про причетність до злочинів народного депутата Богдана ГУБСЬКОГО.

Ви збирається вимагати звільнення 350 українських суддів з тисячі існуючих. Як члени Вищої Ради юстиції поставилися до вашого уявлення про зняття з посади голів судів та їх заступників?

Це моя принципова позиція. І не тільки моя, до речі. Нагадую, що ще в липні 2007 року тимчасова слідча комісія Верховної Ради визнала дії Ради суддів з призначенням на адміністративні посади незаконними. Дуже цікава в зв'язку з цим позиція судді Конституційного Суду України БРІНЦЕВА В.Д., викладена ним в особливій думці до рішення Конституційного Суду від 16.05.07 р. У ній прямо говориться: основна задача суддівського самоврядування – вирішення внутрішніх питань судів, але ніяк не призначення суддів на адміністративні посади.

Якщо я не помиляюся, порядок призначення суддів на адміністративні посади може бути встановлений рішенням парламенту.

Так, але таку постанову Верховної Ради від 30.05.07 р. «Про тимчасовий порядок призначення суддів на адміністративні посади» було просто цинічно проігноровано головою Верховного Суду і з'їздом суддів. Більше того, колишній голова Верховного Суду В.МАЛЯРЕНКО ще в 2005 році письмово повідомив всіх суддів України про правила передачі управлінських обов'язків голови суду у разі закінчення його повноважень. Згідно з ними, повноваження керівника суду відповідно виконують: перший заступник голови, заступник голови або старший за віком суддя. Про що вони зобов'язані видати відповідний наказ по суду. Це, до речі, пряма норма Закону України «Про судоустрій України» (ст. № № 24, 28, 29, 41, 42 закону). А отже, всі призначення голів цим «органом суддівського самоврядування» просто незаконні і всі такі керівники повинні бути звільнені. Тому я вніс пропозицію про звільнення близько тисячі таких незаконно призначених суддів.

А як же члени Ради суддів?

Наступний крок – подання про звільнення суддів – членів Ради суддів. Уявіть, скільки і яких рішень було винесено такими головами судів! А скільки заробітної плати виплачено цим керівникам!

Коли буде прийнятий закон, що регламентує, хто і як призначає голів судів?

Думаю, що найближчим часом такий закон прийнятий не буде. БЮТ зробить все, щоб зберегти існуючий стан речей. Адже ні для кого не секрет, що голова Верховного Суду – колишній член фракції БЮТ. А далі, думаю, говорити не варто, і так все зрозуміло.

Що інкримінуються екс-голові Держкомітету земельних ресурсів ВОЄВОДІНУ?

ВОЄВОДІН, будучи головою комітету, здійснив, на думку слідчого, 12 злочинів. На сьогоднішній день порушено стільки ж кримінальних справ – за фактами зловживання владою, службового підлогу. Він незаконно призначив і звільнив п'ять чоловік, давав команди підлеглим підробляти документи. Тобто змушував нижчестоячих співробітників виконувати явно незаконні накази. На наше подання його відсторонили від посади. Згодом він звільнений з посади голови Державного комітету земельних ресурсів. Воєводін був затриманий, проте пізніше відпущений під особисту поруку шести народних депутатів від БЮТ. У тому числі і під поруку Богдана ГУБСЬКОГО. Розслідування по справі ВОЄВОДІНА закінчено, він ознайомлений з матеріалами справи, і зараз результати слідчої роботи передані до суду.

По цих справах ще хтось був притягнутий до відповідальності?

Як начальник він один несе відповідальність за всі свої дії. У той же час хочу сказати, що справа ВОЄВОДІНА тісно пов'язана із справою по банді Олександра КАПІТОНОВА на прізвисько «Капітошка». У рамках цих двох розслідувань відпрацьовується версія про причетність до злочинів народного депутата Богдана ГУБСЬКОГО. Що стосується ГУБСЬКОГО, це окрема тема. І сьогодні вона знаходиться в стадії розробки.

Як депутатський статус Богдана ГУБСЬКОГО відбивається на розслідування кримінальних справ, за якими він проходить?

ГУБСЬКИЙ довгий час не з'явивлявся до слідчого. Допитувати народних депутатів вкрай важко. Це дуже складні люди і мають, за їхніми словами, мало часу. А без згоди Верховної Ради ми не маємо права примусово доставити його на допит. У підсумку звичайна кримінальщина прикривається депутатською недоторканністю. Тому шлем листи, запрошуємо. Поки ж ГУБСЬКОМУ не було пред'явлено звинувачення, він не допитаний у якості підозрюваного, немає згоди парламенту на притягнення його до відповідальності.

Голова СБУ нещодавно заявив, що за його даними, суддя ЗВАРИЧ знаходиться в межах України. У вас є подібні відомості?

СБУ працює в складі слідчо-оперативної групи. Поки точних даних про перебування ЗВАРИЧА у нас немає.

Чому до сих пір не усунені від посад інші судді Львівського адмінсуду?

Тому що все зав'язано на одній людині – Зварич. Уявіть ситуацію: є начальник в суді, у якого багато підлеглих. Він виконує якісь замовлення, дає співробітникам доручення прийняти потрібне рішення за певну винагороду. Або навпаки, судді дали гроші, він приходить до начальника та й каже: оце ваша доля. Так ось, в такому випадку дуже проблематично без начальника довести вину підлеглого. Те, що ЗВАРИЧ здійснював не один-два злочини, і навіть не десять – це факт. Ми кілька місяців писали у його кабінеті те, що відбувається, починаючи від пьянок, закінчуючи статевим життям та отриманням хабарів. І він є основною фігурою, яка відповідала за розподіл коштів, отриманих незаконним шляхом. Сьогодні смерть ЗВАРИЧА вигідна багатьом людям. Наприклад, співучасників. Він не лише був «фінансовим диспетчером» у суді. Через нього деякі «шановні люди» відмивали «брудні» гроші. У тому числі отримували чималі суми на свої особисті рахунки.

Уже чотири роки під слідством знаходиться екс-заступник голови Приморського суду Одеси Наталя ГАНДЗЯ. Верховна Рада неодноразово відхиляли подання про взяття її під варту.

Які кроки буде починати ГПУ у зв'язку з черговим відмовою?

Я письмово звернувся до голови Верховної Ради Володимиру ЛИТВИНА, до лідера БЮТ Юлії ТИМОШЕНКО з проханням повернутися до голосування з цього питання ще раз. Крім того, аналогічного листа відправив членам парламентського комітету з правосуддя, які не голосували у сесійній залі за арешт ГАНДЗІ. Думаю, повторне голосування поставить крапку в цьому питанні.

На вашу думку, чому голова Верховного Суду Василь ОНОПЕНКО перед останнім голосуванням фактично виступив на захист ГАНДЗЯ і попросив Раду почекати зі взяттям її під варту?

Варіантів небагато: він або просто по-людськи пошкодував жінку, або його ввели в оману щодо стану її здоров'я, що вплинуло на його правову позицію. Або ж він виконував волю політичного керівництва БЮТ. Не хочеться вірити, що голова Верховного Суду – «дах» для корупціонерів.

На якій стадії знаходиться справа керівника Департаменту спирту, алкоголю і тютюну Ігоря ГОНЧАРА[екс-свата Президента ЮЩЕНКА], якого звинувачують в одержанні хабара?

Справу практично закінчено. Сьогодні на стадії закінчення судово-фоноскопічні і криміналістичні експертизи. $400 тисяч, що були знайдені під час обшуку на квартирі – це кредит, який взяв син в одному з банків. На ці гроші накладено арешт.

Чи є новини у справі про отримання хабара головою Броварської райадміністрації у сумі $42 мільйонів? Скільки людей у цій справі затримано?

Вже заарештовано чотири обвинувачуваних. У тому числі голова Броварської райадміністрації, заступник начальника управління земельних ресурсів цього ж району і два їх пособники. Ще один з підозрюваних – начальник управління земельних ресурсів Броварського району – зараз ховається в Німеччині. Ця група вимагали у сирійського бізнесмена Алхадж Яхья АХМАДА $38 мільйонів за виділення 36 гектарів землі під будівництво котеджного містечка. І ще чотири мільйони доларів просила за 40 гектарів території в тому ж Броварському районі. У середині грудня підприємець передав першу частину хабара у розмірі 1,3 мільйони доларів, після чого підозрювані у цій справі були затримані. На їх майно, яке підлягає конфіскації[а це автомобілі, квартири, готівка], накладено арешт.

ДОВІДКА: Ренат КУЗЬМІН

Народився 12 липня 1967 року у Донецьку.

У 1991 році закінчив Українську юридичну академію.

1984-1986 роки – інспектор прокуратури Донецької області.

1988-1991 роки – юрисконсульт.

1992-1994 роки – заступник прокурора Ленінського району Донецька.

1994-1995 роки – заступник прокурора Ворошиловского району Донецька.

1995-1998 роки – Донецький природоохоронний міжрайонний прокурор.

1998-1999 роки – прокурор Кіровського району Донецька.

1999-2003 роки – прокурор Макіївки.

2003-2005 роки – прокурор Києва.

2005-2006 роки – зампрокурора Київської області.

З вересня 2006 року – за ступник генпрокурора.

Відповідальність та координація діляьності:

Ренат КУЗЬМІН курував кримінальні справи проти екс-глави МВС Василя ЦУШКА[за захоплення будівлі Генпрокуратури], проти нинішнього глави МВС Юрія ЛУЦЕНКА[з-за бійки з мером Черновецьким], проти харківського мера Михайла ДОБКІНА і міського секретаря Геннадія КЕРНЕСА. Зараз патронує справу про львівських суддів-хабарника ЗВАРИЧА.

Джерело: Портал Дело
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі