друкувати


Трійка кандидатів у президенти залишається незмінною, однак можливі несподіванки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-03 04:42:39
Провідні українські політологи не виключають появи нових амбітних кандидатів на крісло глави держави, однак суттєво вплинути на розподіл голосів їм навряд чи вдасться.

На думку, директора Інституту глобальних стратегій Вадима КАРАСЬОВА поява нових кандидатів за короткі терміни можлива в умовах певного лідерського та політичного вакууму, коли суспільство остаточно ще не "партизоване". Наразі, переконаний експерт, політичне поле жорстко структуроване. "Для чого інвестувати в тих, хто завідомо не пройде? Як на мене, втягнутися у цей конфліктний трикутник ніхто не наважиться, навіть ЛИТВИН, хоч він поки що вагається, – зауважив КАРАСЬОВ. – Часто у приклад ставлять перемогу ОБАМИ, мовляв, його до виборів ніхто не знав. Але ОБАМА також прийшов через елітну сітку партії, адже спершу обігнав Хіларі КЛІНТОН на праймеріз. Вже далі на нього працювала вся партійна машина Демократів. Тому коли говорять про новачків штибу ЯЦЕНЮКА або ГРИЦЕНКА, то як вони можуть претендувати на щось серйозне, коли у них навіть проектів партій немає?.."

Іншої думки притримується директор Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Кость БОНДАРЕНКО: "Я не виключаю, що можуть відбутися серйозні зміни. Ось, до речі, коли ми говорили про олігархів, можливий і такий варіант, якщо на хвилі стихійних виступів з’явиться людина штибу Леха ВАЛЕНСИ, то люди з грошима з метою самозбереження, з метою перетворення стихійного руху на прогнозований, підтримають саме його, а не когось із звичної трійки претендентів".

Експерт припускає, що олігархи можуть "влити" в такого кандидата кошти виключно з інстинктивних моментів, тому що "вони чудово розуміють, що ТИМОШЕНКО вони вірити не можна, вона не може тримати слово, ЯНУКОВИЧ – людина не самостійна і політично слабка, в ЮЩЕНКА немає електорального ресурсу, тому на нього ставка дуже ризикована, а ЯЦЕНЮК на сьогодні ще не є тією людиною, яка може сприйматися як безумовний лідер".

Між тим, президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій ЄРМОЛАЄВ переконаний, що склад фінального забігу президентських перегонів безпосередньо залежить від часу їх проведення. "Зрозуміло, якщо ми матимемо стрімкий перебіг подій (вірогідність чого зараз висока), то навіть ті політики, які нещодавно заявили про свої амбіції, залишаться за бортом. До речі, більшість з них – колишні соратники ЮЩЕНКА. Це амбітні люди, які розійшлися, хто з принципових питань, хто з кар’єрних питань. І вони надалі заявлятимуть про себе", – зазначив пан ЄРМОЛАЄВ. На його думку, єдина на що можуть вплинути новачки, так це пропорції, залежно від того, хто кого візьме в союзники.

"Інша справа, якщо вдасться досягти певного порозуміння. Я навіть не кажу компромісу, а лише спробу перевести конфлікт у більш цивілізоване русло з елементами діалогу і плановості перебігу подій, що врешті-решт має завершитись просто новою стабілізацією влади. – припустив ЄРМОЛАЄВ. – За цих умов чимало політиків дійсно отримають шанс "розкрутитися" і створити конкуренцію трійці лідерів. Хоча, мабуть, на середину 2009 року це буде вже не трійка, а навіть двійка. Без ЮЩЕНКА. Тому що саме за рахунок молодих амбіціонерів почнуть змінюватись пропорції не на його користь. І тут можливі вже тактичні зміни". Підсумовуючи експерт не виключив, що хтось із фаворитів може відмовитись від участі в перегонах, що може суттєво вплинути на ситуацію з виборами.

У свою чергу, президент Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир ФЕСЕНКО також схильний говорити не про трійку, а про пару головних претендентів – В.ЯНУКОВИЧА і Ю.ТИМОШЕНКО. "Віктор ЮЩЕНКО вже значно поступається нинішнім лідерам президентських перегонів і йому буде дуже важко прорватися у другий тур президентських виборів, навіть якщо у них не братимуть участь або В.ЯНУКОВИЧ, або Ю.ТИМОШЕНКО. За рейтинговими показниками В.ЮЩЕНКА вже обходить А.ЯЦЕНЮК, але екс-спікер ВР ще значно поступається головним фаворитам, до того ж і заперечує свою участь у цих виборах", – зауважив екперт.

За словами В.ФЕСЕНКА, соціально-економічна криза може внести суттєві корективи у розклад сил на президентських перегонах: "Більш точний діагноз коректно ставити десь через півроку. За цей період можуть відбутися і значні політичні зміни і вагомі трансформації у симпатіях виборців. Головна інтрига – як загострення кризи вплине на ставлення українських громадян до Ю.ТИМОШЕНКО і В.ЯНУКОВИЧА? Якщо відбудеться помітне зменшення їх рейтингу, тоді з’явиться шанс і для „нових облич”. І тут виникне друга інтрига – хто з нових політичних лідерів спробує реально втрутитись у боротьбу за президентську посаду?"

На думку заступника директора Агентства моделювання ситуацій Олексія ГОЛОБУЦЬКОГО трійка головних кандидатів на президентську посаду залишається незмінною, лише нинішній гарант інколи "випадає".

"ЯНУКОВИЧ зараз розуміє, що його електоральна перевага над ТИМОШЕНКО нічого йому не гарантує. Йому, звичайно, бажано конкурувати з нинішнім президентом, але для цього потрібно щось зробити з лідеркою БЮТу. – відзначив експерт. – ТИМОШЕНКО володіє дуже значним потенціалом політичного виживання: вона може скидати свої негаразди, як ящірка хвіст, і тут же в неї виросте інший". Згадав політолог також і про потенційних новачків: "Зараз активно "розкручуються" нові кандидати. І ЯЦЕНЮК, і ГРИЦЕНКО – це кандидати-центристи, які мають певну електоральну базу і можуть дещо попсувати нерви основним кандидатам. Але суттєво вплинути на хід кампанії навряд чи зможуть. У крайньому разі я не бачу яким чином це можна зробити…"

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО, за матеріалами Гарт
Обговорити на форумі