друкувати


Реалії та перспективи роботи Коломийської ОДПІ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-03 03:06:53
На початку року традиційно заведено підводити підсумки року минулого, і безумовно, планувати майбутнє і окреслювати напрямки діяльності поточного року.

За підсумками 2008 року Коломийською ОДПІ до бюджетів усіх рівнів мобілізовано 138,7 млн.грн. податків і зборів, що майже на 35 млн.грн. більше 2007 року, забезпечено ріст податкових надходжень на 133 відс.

Значний внесок в надходження платежів до бюджетів усіх рівнів внесли підприємства: ЗАТ "Заводоуправління будівельних матеріалів", СП "Дельта", ВАТ "Агронафтогазтехсервіс", ВАТ "Дятьківці", СТОВ "Захід-Резерв". Саме цими підприємствами сплачено майже половину загальних надходжень до державного бюджету.

Особливу увагу цього року Коломийська ОДПІ буде надавати роботі зі збитковими підприємствами, підприємствами-"мінімізаторами", "податковими ямами", платниками, що декларують валові витрати на рівні валових доходів, а податковий кредит на рівні зобов’язань.

Щорічно, щоб надати громадянам можливість виконати свій конституційний обов‘язок щодо сплати податків в бюджет, в Україні, проводиться кампанія по декларуванню доходів громадян, в ході якої громадяни подають до податкової інспекції за місцем проживання декларацію про доходи та майновий стан. В даному випадку мова іде про податок з доходів фізичних осіб, питома вага якого в загальних надходженнях до місцевих бюджетів в 2008 році становила 72 відсотки.

Податок з доходів фізичних осіб є основним джерелом формування місцевого бюджету, що дає можливість вирішити ряд соціально важливих питань: виплати пенсій, допомог малозабезпеченим сім‘ям, своєчасної виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, утримання дошкільних та навчальних закладів.

Треба відзначити, що активність громадян зростає, для прикладу якщо в минулому році станом на 20 лютого було подано 135 декларацій і сума задекларованого доходу складала 1,4 млн.грн., відповідно нараховано 77 тис.грн. податку), то в цьогорічній кампанії декларування громадянами доходів уже взяло участь 196 громадян, загальна сума задекларованого ними доходу склала більше 3 млн.грн., очікувана сума податку 167 тис.грн., з яких вже сплачено до бюджету 57 тис.грн., зокрема:

14 громадян задекларували доходи походження яких є іноземним,
20 - доходи від оренди рухомого і нерухомого майна;
37 - доходи від обробітку земельних ділянок;
117 - доходи отримані по договорах дарування та спадщини;
3 - доходи отримані у вигляді інвестицій;
2 - доходи отримані нерезидентами;
3 - доходи отримані від продажу рухомого майна.

Необхідно також відзначити, що одним громадянином, жителем м.Коломия задекларовано доходи більше 100 тис.грн.

Крім того, подали декларації 4 самозайняті особи (нотаріуси, адвокати), один з яких задекларував валовий дохід в сумі 370 тис.грн., чистий прибуток - 261 тис.грн., очікувана сума податку 39 тис.грн.

Сподіваємося, що громадяни і цього року своєчасно виконають свій конституційний обов‘язок перед державою та задекларують отримані протягом 2008 року доходи, повідомляє Коломийська ОДПІ.

Обговорити на форумі