друкувати


На західному фронті без змін

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-03 02:47:10
Реакції Заходу на другий процес над Міхаілом ХОДОРКОВСКИМ присвячує свій матеріал сьогоднішня Süddeutsche Zeitung. "На західному фронті без змін", – пише Катрін КАЛЬВАЙТ, констатуємо, що з часів першого процесу реакція не змінилася – вона як і раніше, неоднозначна. З одного боку, Захід одностайний у тому, що процес – це доказ залежності російської юстиції. З іншого – ставиться питання про правомірність бажання Кремля взяти олігархів під контроль.

Так, Герхард ШРЬОДЕР, колишній канцлер і друг ПУТІНА, ще свого часу заявляв, що цей процес є "внутріросійською справою". Тодішній голова Союзу німецької економіки у Росії Андреа фон КНООП стверджувала, що подібний крок можна розцінити як міру виховного характеру для олігархів. Однак лідер партії "зелених" Райнхард БЮТІКОФЕР, немов на противагу їм, тоді ж назвав процес "насмішкою над принципами правової держави".

Що ж стосується США, то York Times ще у 2003 році писала про "голосне мовчання". За океаном домінував страх перед підвищенням цін на нафту у випадку колапсу ЮКОСу що належить ХОДОРКОВСКОМУ.

А як йдуть справи зараз? – Задається питанням видання. "Незначне громадське обурення, крайня обачність". Організація Amnesty International задоволена, що процес пройде у Москві, і вимагає більшої прозорості. МЗС ФРН повідомляє, що буде "уважно" стежити за процесом і чекає "дотримання міжнародних стандартів, які зобов'язалася дотримуватися і Росія".

Автор: Катрін КАЛЬВАЙТ
Джерело: Süddeutsche Zeitung
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі