друкувати


Як пережити кризу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-03 01:14:56
Криза на порозі. З екранів телевізорів линуть розповіді про зупинку металургійних заводів на Донбасі, невиплату зарплат у Києві, падіння курсу гривні і так далі... Тривога поволі, але невпинно опановує людьми, сіє зневіру, страх і розгубленість.

Як її перебороти — радить лікар-психіатр Коломийської ЦРЛ Василь СОКОЛОВСЬКИЙ:

— Криза назрівала роками. Нам давали кредити без довідки про доходи — варто лише було пред’явити паспорт. Реклама заохочувала купувати дорогі, не завжди потрібні нам речі. Термін служби товарів — від автомобілів до мобільних телефонів — стрімко зменшувався. Ми відмовлялись від пристойних, ще не старих речей на користь дорогих, більш престижних. Реклама пропагувала ідеальний стиль життя, але відповідати йому у багатьох людей уже нема ніяких шансів. Усе різко змінилося за півроку і цей перелом небезпечний серйозним ростом неврозів, депресій, психічної нестабільності.

— Як же люди реагують на таку ситуацію?
— На жаль, традиційний спосіб справитись зі стресом — алкоголь, уже активно задіяний. Ріст алкоголізму, як способу сховатися від проблем, втекти від дійсності, вірогідно, буде спостерігатись не лише в нас. Ще один спосіб перебороти комплекси, що виникають через нездатність вести звичний уклад життя, ще одна втеча від дійсності — примірка на себе іншого, більш успішного образу. Можливостей для цього багато, зокрема, рольові комп’ютерні ігри. Там — інша реальність, там нема кризи. Тобто, людина за екраном комп’ютера може відчути себе полководцем багатомільйонної армії, абсолютним монархом чи героєм зоряних війн.

Також збільшиться число віруючих як традиційних релігій, так і, що особливо небезпечно, різноманітних сект, куди втягнуться в пошуках нового змісту життя ті, хто розчарується у культі споживання і наживи. Можуть з’явитися «пророки», які будуть тим успішніші, чим більше будуть нас переконувати, що матеріальне благополуччя не є гідною метою для людини. Просте життя на лоні природи, відродження народних обрядів і традицій стануть повальним захопленням.

— А чи не почнуть люди шукати винних?
— Найстрашнішою захисною реакцією може виявитись якраз пошук винних. Уряд, американці, олігархи, заможні сусіди, руді, лисі, товсті — всі вони можуть стати потенціальними об’єктами ненависті. Причому, ці настрої будуть підігріватись популістськими лідерами, які будуть популярні лише тому, що вкажуть людям на винуватців їхніх бід.

У суспільній свідомості не може не відбуватись серйозного зрушення. Відбудеться спрощення всього — від їжі й одягу до моралі і стосунків між людьми.

— То що ж нам робити?
— Наші люди переживали і гірші часи, переживуть і цю кризу. Українці по натурі розсудливі, врівноважені люди. Вони своєю працею надолужать втрачене, з розумінням будуть ставитись до жертв кризи, до їх психологічного стану, до їх часом чудернацьких спроб втекти від суворої дійсності. Треба бути у ці нелегкі часи люблячими, терпимими, не шукати ворогів серед оточуючих. При душевних проблемах варто порадитися з лікарем, психологом, священиком, щоб не дати розчаруванню і ненависті заволодіти собою.

Криза — це не кінець світу, це нагадування про потребу очищення, про роздуми над нашими помилками, це гіркий, але необхідний досвід. Треба вірити, що з кризи ми вийдемо сильнішими і згуртованішими — так буде легше її пережити.

Автор: Василина КОЖУШНА
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі