друкувати


Валютні спекулянти "валять" реальний сектор

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-03 10:51:45
За підсумками тижня індекс ПФТС знизився на 12,51%, закрившись на позначці в 223,97 пункту. Максимальна активність учасників була зафіксована в четвер – загальний обсяг торгів склав 43,84 млн грн. Несприятливий зовнішній макроекономічний фон, а також суворі реалії української економіки знову стали причиною зниження активності інвесторів, а відповідно й негативної динаміки фондового індексу.

Один з головних індикаторів здоров'я української економіки показує результати які далекі від втіхи – девальвація української гривні триває. Фундаментальними причинами такої тенденції продовжують залишатися негативна макростатистика, підвищений попит з боку валютних спекулянтів та досить жорсткі заходи регулятора.

Зовнішньоторговельний баланс України за підсумками минулого року погіршився до – $13,5 млрд. з – $7,3 млрд, зафіксованих у 2007 році. При цьому імпорт товарів перевищував експорт більш ніж на $18,5 млрд. Погіршення торгового балансу та відтік капіталу з нашої країни були основними причинами зростання негативного сальдо платіжного балансу України, за попередніми даними, до $11,9 млрд[6,7% ВВП] з$ 5,3 млрд[3,7% від ВВП 2007 року]. Зростання безробіття у січні до 3,2% від економічно активного населення, а також зменшення кількості підприємств, які отримали позитивний фінансовий результат до 66,1%[попередньо за 2008 рік] з 71,1%[у 2007 році] – оптимізму не додали.

Ресурсів і можливостей для підтримки української економіки все менше, а відповідно курс української гривні на початку весни на рівні 9,5-10 грн. перестає бути чимось сюрреалістічним. Можливою допомогою міг би стати черговий транш від МВФ у розмірі $1,86 млрд, але 15 лютого він так і не вступив. У разі оптимістичного сценарію, якщо кредит все-таки буде отримано, НБУ зможе продовжувати проводити інтервенції і таким чином зміцнити курс гривні до 8 грн. На сьогоднішній день, регулятор намагається нівелювати спекулятивну складову за допомогою адміністративних заходів. Можливо ухвалення парламентом закону, згідно з яким клієнти зобов'язані продавати 50% обсягу валютної виручки протягом 5 днів з дня її надходження на рахунок. Ефект може виявитися незначним, тому що експортери на сьогоднішній день змушені направляти істотну частину валютної виручки на поточні витрати.

Долар на минулому тижні укріпився щодо гривні. За результатами торгів на міжбанку, був зафіксований ціновий рівень в 8,4700-8,5150 грн/$. Ставка овернайт у гривні виросла в порівнянні з попереднім тижнем, за інформацією на четвер вона складала 37,2%, в іноземній валюті зросла до 1,3%. Залишки на коррахунках за підсумками тижня знизилися до 14,9 млрд грн у п'ятницю. Ставки за депозитами та кредитами для реального сектора трохи виросли в порівнянні з попереднім тижнем.

У середньостроковій перспективі залишається високою ймовірність подальшого погіршення макроекономічних показників України на тлі зниження конкурентоспроможності вітчизняної продукції у зв'язку з подорожчанням газу, наростаючого дисбалансу бюджету, а також ослаблення курсу національної валюти.

Огляд основних світових площадок

Провідні світові індикатори за підсумками тижня переважно закрилися в негативній зоні. Серйозні занепокоєння інвесторів щодо недостатності дій США у рамках запобігання глобальної рецесії, публікування негативних макроекономічних даних, а також перспективи погіршення ситуації у банківських системах Європи й Америки задали негативний настій динаміці світових біржових індикаторів.

На минулому тижні була надана інформація щодо деталізації механізму допомоги житловому сектору, який має дозволити скоротити виплати за іпотекою для мільйонів позичальників, а також президентом США Бараком ОБАМОЮ підписаний план підтримки американської економіки у розмірі $787 млрд. Очікується, що ця програма дозволить створити 3,5 млн робочих місць, але гравці фондового ринку, як і раніше налаштовані досить скептично.

Не додала оптимізму й опублікована статистика. Так, у січні цього року обсяги будівництва нового житла впали на 16,8% по відношенню до грудня минулого року і в річному вимірі склали 466 тис[досягли свого історичного мінімуму з 1959 року]. Кількість дозволів на будівництво впало на 4,8% до 521 тис у річному вирахуванні – також рекордно низький рівень. Крім цього, ФРС повідомила, що обсяги промислового виробництва в США в січні впали на 1,8% у місячному вираженні і на 10% у річному вимірі.

Прогноз ФРС США також не порадував: у 2009 році очікується скорочення американської економіки на 0,5% -1,3%, а рівень безробіття складе 8,5% -8,8%. У 2010 році прогнозується зростання ВВП на 2,5% -3,3%. Очікування націоналізації великих фінансових інститутів в Штатах підтримку ринку також не надають.

Зниження європейських фондових індексів було пов'язано як з опублікуванням негативних прогнозів подальшого економічного розвитку зони євро, так і з заявою рейтингового агентства Moody's про зниженням кредитних рейтингів провідних банків Європи.

Конфедерація британських промисловців[CBI] в своєму прогнозі, висловила думку про зниження темпів економіки Великобританії у 2009 році на 3,3%, а не 1,7%[згідно з прогнозом уряду]. Інститут економічних досліджень[DIW], опублікував дані про можливе зниження економіки Німеччини у I кварталі поточного року на 1,4% у зв'язку зі спадом промислового виробництва, падіння ВВП у 2009 році прогнозується на рівні 3%.

З-за погіршується економічної ситуації австрійські, шведські та інші банки, що мають підрозділи в країнах Східної Європи, можуть зіткнутися з пониженням своїх кредитних рейтингів. Таким чином, в умовах глобальної економічної кризи, не тільки істотно зростає імовірність неповернення боргів та ослаблення світової банківської системи, але й погіршуються перспективи компаній фінансового сектора в цілому.

Нафта за підсумками тижня закрилася різнонаправлено під впливом суперечливих новин. Ф'ючерс на нафту марки Brent знизився до $41,89 за барель[-6,52%], Light Crude виріс до $39,52 за барель[+3,34%].

Ринок дорогоцінних металів знову продемонстрував зростання на тлі песимізму на фондовому ринку. За результатами вечірнього фіксингу у Лондоні золото подорожчало на 5,72% до $989,00 за унцію, срібло: 6,81% до $14,28, платина: 2,94% до $1086,00, паладій: 1,41 % до $216,00.

Джерело: Ugmk
Обговорити на форумі