друкувати


The New York Times: Україна являє собою загрозу для інших країн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-02 03:01:09
Україна, "що колись вважалася світовим символом розвитку ринкової демократії, яка позбулася авторитаризму", під тиском глобального економічної кризи балансує на межі хаосу, пише сьогодні The New York Times. На думку кореспондента видання Кліффорд Дж.ЛЕВІ, накалювання пристрастей в Україні являє собою "справжню загрозу" як для інших країн Європи, так і для колишніх радянських республік.

На сталеливарних заводах і хімічних підприємствах відбуваються масові звільнення, адміністрації деяких міст через заборгованість змушені відключати опалення, курс національної валюти падає, перед банками вибудовуються черги, описує вибухонебезпечну обстановку Леві. До того ж з-за невиконання зобов'язань перед МВФ Україна не отримала черговий транш фінансової допомоги.

На площі Незалежності в Києві розбито наметове містечко. На цей раз люди вимагають відставки уряду, який прийшов до влади в результаті подібних виступів в 2004 році. Один з тих, з ким розмовляв на майдані Леві, заявив, що "народ ситий по горло", і передбачає "повстання".

За даними недавніх опитувань, 57% громадян України хочуть, щоб президент Віктор ЮЩЕНКО пішов у відставку. Втім, і у його суперників рейтинг теж падає: людям набридла багаторічна політична боротьба, вважає ЛЕВІ.

Намагаючись створити видимість співпраці між виконавчою та законодавчою владою, ні ТИМОШЕНКО, ні ЮЩЕНКО не пропонують подальших антикризових заходів. У січні 2010 року в Україні повинні пройти президентські вибори, і обидві сторони з побоювань відлякати виборців не хочуть приймати непопулярних рішень.

Неспокійна обстановка в Україні з її 46-мільйонним населенням і важливим стратегічним положенням дуже непокоїть світових лідерів, пише ЛЕВІ, - перш за все, з економічних міркувань, а також тому, що Росія, відчувши послаблення України, може зробити спробу втрутитися в її справи або представити її неприємності як результат погоні за західною моделлю ринкової демократії. Один з експертів відзначив, що у випадку економічного колапсу Україна також не зможе виконувати важливу функцію буфера між Росією і ЄС , повідомляє Главное.

Обговорити на форумі