друкувати


Росія витісняє українські заводи з ринку ремонту вертольотів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-02 02:08:13
Росія починає витісняти українські заводи з ринку авіаремонтних послуг. Зокрема, джерело в оборонно-промисловому комплексі повідомило виданню, що МЗС Російської Федерації передав МЗС України ноту, у якій вимагає припинити "незаконну" діяльність авіаремонтного заводу "Авіакон"[Конотоп] у сфері ремонту і модернізації вертолітної техніки без дозволу на це розробника, КБ імені МІЛЯ.

З огляду на те, що з-за світової кризи імпортери військової техніки у найближчому майбутньому можуть переглянути свої плани щодо нових закупівель, експортери озброєнь перемикаються на боротьбу за "дрібязок" як, наприклад, невеликі контракти з ремонту техніки. Судячи з російської ноти, цей напрямок з другорядного несподівано перетворилося на перспективний, пишуть "Коментарі".

Ще на минулому тижні, під час салону AeroIndia 2009, який відбувся у Бангалорі, перший заступник гендиректора ВАТ "Вертольоти Росії" Ігорь ПШЄНІЧНИЙ заявив, що Росія має намір жорстко реагувати на будь-які порушення прав інтелектуальної власності у сфері ремонту та доробок вертолітної техніки з боку іноземних компаній. Він також відзначив, що співпраця з українськими авіаремонтними заводами з ремонту вертолітної техніки совєтського та російського виробництва буде базуватися на підписанні угод про авторський супроводі з боку розробника. "Для нас не важлива територіальна приналежність заводів. З тими АРЗ України та інших країн СНД, які дотримуються цих принципів, у нас розвивається успішне співробітництво", – додав І.ПШЄНИЧНИЙ. За його словами, з українськими АРЗ МОУ, зокрема з Конотопу АРЗ МОУ "Авіакон" укладено відповідну угоду. "У цьому році ми запропонували перепідписати угоду, думаю, це було запропоновано і "Авіакон ". Ми, безумовно, будемо жорстко реагувати на всі нелегальні роботи ", – зазначив І.ПШЄНІЧНИЙ.

До сих пір російські експортери зброї переважно зосереджувалися на збуті готової продукції, нагадує тижневик "Коментарі". При цьому післяпродажний сервіс, ремонт і постачання агрегатів до цієї техніки безнадійно "провисав". Цю нішу й зайняли українські держпосередникиторгівлі зброєю.

Але, незважаючи на величезне бажання витіснити українські підприємства з ринку ремонтних послуг, протидію російських колег у дійсності повертається проти них же самих, пише видання. Багато країн із-за проблем, пов'язаних з післяпродажним обслуговуванням, вибирають техніку неросійського виробництва. Хоча з урахуванням українських досягнень у технології ремонту авіатехніки для двох країн було б вигіднішою не "війна", а координація зусиль, резюмують "Коментарі".

Джерело: Коментарии
Обговорити на форумі