друкувати


Попередні результати діяльності Райффайзен Інтернаціональ за 2008 рік

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-02 01:54:00
Незважаючи на те, що четвертий квартал 2008 року був дуже складним для усієї банківської галузі, компанія Райффайзен Інтернаціональ Банк-Холдинг АГ успішно реалізувала свої прогнози, які вона презентувала у 2008 році, і вкотре досягла рекордного результату за рік.

Консолідований прибуток[після оподаткування і відрахувань міноритарним акціонерам] зріс на 17 відсотків до 982 млн євро. Ключовим фактором досягнення такого результату був чистий процентний дохід, який зріс майже на 34 відсотки до 3,2 млрд євро. Pезерви на відшкодування збитків було збільшено до 780 млн євро, що більш ніж удвічі перевищує суму 2007 року[357 млн євро]. Це значне підвищення є відображенням консервативного підходу Райффайзен Інтернаціональ до управління ризиками і одночасно забезпечує банку можливість вистояти перед майбутніми ризиками. Чистий комісійний дохід на рівні близько 1,5 млрд євро на 20 відсотків перевищує минулорічний показник. Tорговий прибуток збільшився на 31 відсоток до168 млн євро, у той час як загальні адміністративні витрати зросли лише на близько 21 відсоток до 2,6 млрд євро[у 2007р. – 2,2 млрд євро].

"Ці попередні дані чітко свідчать про те, що наша бізнес-модель спрацьовує навіть у надзвичайно складному ринковому середовищі", — відзначає голова правління Райффайзен Інтернаціональ Герберт СТЕПІЧ. Для підвищення надійності цієї моделі, компанія впровадила низку заходів, які включають подальше вдосконалення своїх і так високих стандартів ризик-менеджменту і забезпечення, припинення кредитування у швейцарських франках, загальне скорочення обсягів кредитування в іноземних валютах, призупинення програми нарощування мережі відділень у масштабах усієї групи тощо.

Райффайзен Інтернаціональ сфокусував увагу на нарощуванні клієнтських депозитів у 2008 році і досяг успіху, підвищивши цей показник до 44,2 млрд євро станом на кінець року, тобто на 9 відсотків протягом року. "Нам удалося значно зміцнити нашу депозитну базу та ситуацію із ліквідністю загалом, хоча ми змушені були зафіксувати певний відтік депозитів клієнтів через фінансову кризу, особливо з огляду на перебіг подій у вересні. Це відображає наші стійкі ринкові позиції у регіоні та високий рівень довіри клієнтів до бренду Райффайзен", – додав Г.СТЕПІЧ.

Обсяг кредитів та позик клієнтам зріс на 18 відсотків до 57,9 млрд євро у 2008 році. Загальна валюта балансу Райффайзен Інтернаціональ склала 85,4 млрд євро на кінець року, що на 17 відсотків перевищує суму 72,7 млрд євро, зафіксовану роком раніше.

Аналітики РЦБ із питань макроекономіки прогнозують спад ВВП у Центральній та Східній Європі на 1,3 відсотка у 2009 році. Такий самий показник вони прогнозують і для Австрії. Незважаючи на погіршення загальної ситуації, Г.СТЕПІЧ і надалі розглядає цей регіон як двигун розвитку Європи й наголошує на тому, як важливо зберегти цей двигун діючим. За словами пана СТЕПІЧА, постійне перебільшення загрози ризику і частково неправильне сприйняття регіону ЦСЄ в очах громадськості є потенційними перешкодами у досягненні поставленої мети. Це впливає на ціни акцій багатьох компаній, активних у цьому регіоні, які не відображають дійсного стану розвитку бізнесу цих компаній. Завдання сьогоднішнього дня полягає у тому, щоб уникнути довгострокових негативних наслідків для реальної економіки. "Ми не повинні повертатися до Європи, яка працювала на двох різних швидкостях. Європейський Союз і багато інших інституцій уже чимало інвестували в проект створення єдиної і стабільної Європи. Райффайзен Інтернаціональ уже продемонстрував свою довгострокову зацікавленість у розвитку регіону під час кризи в Росії у 1998 році і вносить значний вклад як системний банк у стабілізацію економіки регіону", – заявив Герберт СТЕПІЧ.

Як відомо, Райффайзен Інтернаціональ управляє однією із найбільших банківських мереж у Центральній та Східній Європі. 17 регіональних ринків Європи, що розвиваються, освоєно за рахунок дочірніх банків, лізингових компаній та низки фінансових установ. 14,6 млн клієнтів обслуговуються у більш ніж 3100 відділеннях банків Групи. Райффайзен Інтернаціональ є повністю консолідованою дочірньою структурою Райффайзен Центральбанк Остеррайх АГ[РЦБ], що володіє понад 2/3 акцій холдингу, решта акцій знаходиться у вільному обігу й котирується на Віденській фондовій біржі.

РЦБ є провідним корпоративним та інвестиційним банком в Австрії і центральною інституцією найбільшої австрійської банківської групи Райффайзен.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, Коломия ВЕБ Потрал
Обговорити на форумі