друкувати


Справа Клари Цеткін живе і перемагає...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-02 01:07:04
Лічені дні залишилися до 8 Березня – другого статевого свята, яке ставить чоловіків "на місце". Цікаво, що 1913-го року, коли жінки Російської імперії вперше приєдналися до своїх закордонних подруг у прагненні відзначити Міжнародний жіночий день, восьмому березня на європейських календарях за старим стилем відповідало 23 лютого. Звісно, що тоді це не здавалося підозрілим... Це факт: перша вісімка весни вважалася специфічно сороміцькою символікою. Допитливі історики навіть з’ясували, що 8 березня 1857-го року, коли кілька сотень робітниць текстильних та взуттєвих фабрик Нью-Йорка провели страйк і демонстрацію, була... неділя. Газети тоді писали про те, що жінкам не було чого робити і вони вийшли на вулиці міста. А ось Клара Цеткін на міжнародній конференції жінок-соціалісток у Копенгагені 1910 року зуміла з тих подій "зробити" свято.

Давайте закриємо очі на ці "фривольні" історичні факти. Що було – вже відбуло! А ось відвертість самих жінок на рахунок цього свята буде не зайвою: хто-хто, а вони точно знають, що їм потрібно. Кореспондент Лучеськ.com.ua. на вулицях Луцька зустрівся з представницями прекрасної статі і запропонував їм відповісти на кілька запитань.

1. Ви відзначаєте свято 8 Березня? Чому?
2. Скільки на рік Ви бажаєте мати таких днів, як 8 Березня?
3. Що, на Вашу думку, жінка робить краще за чоловіка?
4. Що можете порадити чоловікам, які мучаться в пошуках подарунка на 8 Березня?

Оксана НЕДІЛЬСЬКА, викладач Луцького базового медичного коледжу

1. Хто б що не говорив, а для мене 8 Березня – справжнє свято. Воно асоціюється з весною, сонечком, початком чогось нового. Цього дня я люблю отримувати квіти, подарунки, компліменти. Як правило, спочатку відзначаю це свято у сімейному колі, а потім з подругами йду кудись відпочити подалі від дому.

2. В жодному разі таких днів не повинно бути менше щороку, ніж 365. Так-так, жінки повинні мати свято щодня. Вони, на мою думку, заслуговують на це.

3. Усе! Насамперед, чоловіки не здатні так берегти родинне тепло, сімейний затишок, добробут, як жінки. Мені навіть здається, що вони за своїм духовним розвитком набагато випереджають сильну половину людства.

4. До вибору подарунка для коханої необхідно підходити індивідуально. Найкращий завжди той подарунок, який зроблений від душі, незалежно від розміру та вартості. Не прислухайтеся до тих, хто каже, що не можна на 8 Березня дарувати кухонні комбайни, побутову техніку, каструлі... Я вважаю, що можна жінці дарувати все! Наприклад, звабливу білизну, книгу, солодощі чи дрібничку з напівкоштовного каменю...

Наталія КРАВЧУК, завідуюча відділом соціальних проблем редакції газети "Вісник & К"
1. Для мене 8 Березня – це не свято. Воно нав’язане жінкам, бо придумане Кларою Цеткін. 8 Березня – для мене звичайний черговий вихідний день, який я можу провести у колі сім’ї. Так що особливої уваги йому не приділяю, та й щоб дуже святкувати, то ні... Ще з радянських часів цей день у мене асоціюється з тюльпанами – тоді в школі хлопці їх дарували дівчатам. Інших квітів просто не було.

2. Одного такого свята більше, ніж достатньо. Його історичні традиції не витримують критики. Мені, наприклад, відомо, що ще в Стародавньому Римі матрони та їхні рабині у визначений день ходили до храму хранительки домашнього вогнища. Це ж не значить, що маємо брати з них приклад і будувати відповідні храми.

3. Є чимало таких сфер діяльності, в яких жінка може набагато краще досягати успіху, ніж чоловік. На цьому навряд чи варто наголошувати. Річ у тім, що жінка перебуває у стані постійної активності, яку сьогодні рідко можна зустріти у чоловіків. Звернули увагу, що роблять чоловік і жінка, прийшовши з роботи додому? Він зручно вмощується у м’якому кріслі, щоб подивитися телевізор, а вона йде працювати на кухню. В кожного, як мовиться, своя міра відповідальності...

4. Дорогі чоловіки! Не ламайте собі голову, коли вибираєте коханій подарунок. Кожна жінка буде однаково рада квітам – будь то першоцвіти чи розкішний букет з орхідей. Жінки обожнюють усе розкішне, гарне й, хоч як це дивно, не обов’язково дороге. Подарунком для них може бути і книга, і альбом з репродукціями картин, і флакон парфумів, і туристична путівка... Єдине, що я не раджу дарувати жінці на свято, – це гроші.

Лариса ПОПОВА, підприємець
1. Я, звичайно, як і будь-яка жінка, люблю увагу чоловіків. Мене з дитинства батьки привчили відзначати 8 Березня. У наступну неділю плануємо зібратись у вузькому сімейному колі і будемо святкувати. Чоловік сервіруватиме стіл, а я насолоджуватимуся "моментом". До речі, нічого поганого у тому не бачу, що справа Клари Цеткін живе і перемагає...

2. Лише одне таке свято залишила б у році. Гарного не повинно бути дуже багато. Якщо свято повторюється часто, то це вже не свято!

3. Зі свого досвіду знаю, що жінка охоплює все відразу, інтуїція їй допомагає вирішувати найрізноманітніші питання. Вона зазвичай перевершує чоловіка у спритності рук під час виконання тонких рухів. У багатьох фірмах чисто "жіночими" є посади офіс-менеджера, адміністратора, бухгалтера, секретаря-референта тощо.

4. Для мене будь-який подарунок завжди є бажаним. Я люблю сюрпризи. Пригадую, як одного разу чоловік на свято придбав відеокасету з новим фільмом про справжнє кохання. Ми дивилися його разом, затишно загорнувшись у плед: надворі було зимно. Взагалі-то я вважаю, що ідеальним подарунком стає той, який можна використати спільно.

Ірина ДУДКОВСЬКА, пенсіонерка
1. У час фінансової кризи, коли труднощі виснажують і змушують бути холодним прагматиком, 8 Березня ніби зцілює кожну жінку, сповнює все навколо весняним теплом. Цей день завжди асоціюється з піднесеним настроєм та позитивними емоціями. Мені дуже приємно 8 Березня отримувати вітання, квіти та подарунки. Це прекрасно.

2. Як на мене, одного жіночого свята дуже мало на весь рік. Ідеальна кількість – хоча б раз на тиждень! Скажімо, у неділю.

3. Жінки відбирають краще з того, що створила сильна половина людства. Вони завжди з більшою готовністю беруться за справу. У нас жінці нелегко виконувати роботу, тому що їй для цього потрібно проникнути у світ чоловіків. Якщо десь і залишаються жінки на других ролях, то винні у цьому виключно чоловіки.

4. Вам, чоловіки, хочу сказати: даруйте своїм коханим усе, що може їм принести радість. Наприклад, подаруйте своїй половині те, чим вона нині цікавиться або про що думала недавно. Не забувайте, що кожна жінка любить живі квіти, вишукане вбрання і прикраси. Якщо покупка вам не по кишені, не впадайте у відчай – завжди є вихід. Вам цілком до снаги, наприклад, зібрати ікебану.

Джерело: luchesk.com.ua
Обговорити на форумі