друкувати


У 2013 році розпочнеться нова криза

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-02 10:25:51
На нову світову економічну кризу слід очікувати вже через чотири роки, попереджають експерти Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). Її причини вони бачать в недоліку нафтових запасів на планеті.

Згідно розрахункам експертів Міжнародного енергетичного агентства, в 2013-му світову спільноту спіткає нова глобальна економічна криза. Вона розпочнеться у зв'язку з дефіцитом нафти і його наслідками.

Криза, що насувається, за своїми масштабами може перевершити нинішню, вважає директор МЕА Нобуо Танака. Причина можливої кризи, за його словами, криється в тому, що великі нафтові концерни в даний час припиняють інвестиції в проекти з розробки нових родовищ.

"Якщо попит знову збільшуватиметься, то не виключено виникнення дефіциту нафти. Ми навіть можемо передбачити, що такий дефіцит може виникнути в 2013 році", - заявив він 27 лютого в інтерв'ю.

В даний момент нафтовидобувні країни скорочують видобуток нафти через недостатній попит. За даними генерального секретаря ОПЕК Абдулли аль-Бадрі, заморожені 35 з 130 великих проектів з розробки нових родовищ.

Тим часом експерти МЕА чекають підйому світової економіки, а разом з тим і попиту на нафту вже в 2010 році. У разі виникнення дефіциту нафти ціни на неї будуть стрімко рости, що, у свою чергу, може прискорити темпи інфляції та призвести до нової стагнації в світовій економіці.

Загострення ситуації, згідно МЕА, можна чекати до 2013 року, оскільки можливості нафтового видобутку на планеті з кожним роком скорочуються, а резервні запаси тануть. Результати дослідження МЕА свідчать, що в 580 з 800 великих нафтових родовищ об'єми видобутку нафти постійно скорочуються.

У разі виникнення дефіциту нафти, на думку експертів, ціна на неї може перевершити рекордні показники літа 2008 року і піднятися до 200 доларів за барель. Тому, підкреслив Нобуо Танака, нафтові концерни повинні продовжувати вкладати капітал в нові проекти.

Крім того, глава МЕА відзначив, що індустріальним державам слід радикальним чином змінити свою енергетичну політику. На його думку, не можна через економічну кризу припиняти інвестиції в дослідження поновлюваних джерел енергії та атомної енергетики. Танака також закликав до ефективнішого використання енергії.

Джерело: Газета.ua
Обговорити на форумі