друкувати


Цей овоч захищає від раку простати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-27 06:14:44
Британські вчені розкрили механізм протипухлинної дії брокколі - капусти, вживання якої знижує ризик розвитку раку простати. З'ясувалося, що речовини, які містяться в ній можуть активувати "протиракові" гени та блокувати гени, що сприяють розвитку злоякісної пухлини.

У дослідженні, проведеному фахівцями Британського інституту харчових досліджень під керівництвом Річарда МІТЧ (Richard MITHEN), брали участь 24 пацієнта з передраковими змінами простати. Половина чоловіків щотижня протягом року доповнювали свій звичайний раціон харчування 400 грамами брокколі, інші - 400 грамами гороху. Перед початком дослідження, а також через півроку й рік в учасників бралися біопсії тканини передміхурової залози і визначалася експресія всіх генів, що впливають на ризик розвитку раку простати.

З'ясувалося, що у чоловіків, які вживали брокколі, відбулося близько 400-500 сприятливих змін експресії генів, що знижують ризик розвитку раку простати. За словами вчених, ці зміни торкалися як генів, що сприяють розвитку пухлини, так і генів, що перешкоджають раку. При цьому найбільший позитивний ефект вживання брокколі відзначався у чоловіків, що є носіями гена GSTM1, який є у 50% населення Землі, повідомили вчені, повідомляють ALLbiz .

Обговорити на форумі