друкувати


Коломийська оДПІ: На умовах партнерства

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-27 04:26:39
Нещодавно на базі Коломийської оДПІ відбулася підсумкова колегія, на яку з’їхались керівники податкових служб з усіх районів області. Місце проведення колегії обрано невипадково: у Коломиї і зал засідань один із кращих, і сама інспекція стабільно займає передові позиції, а за результатами січня — перші в області.

Детальніше розповісти про досягнення і плани на майбутнє наш кореспондент попросила начальника Коломийської оДПІ Світлану ЛУБОЦЬКУ.

— За підсумками 2008-го, — аналізує пані ЛУБОЦЬКА, — податковою інспекцією до бюджетів усіх рівнів мобілізовано 138,7. мільйонів гривень податків і зборів, що майже на 35 мільйонів гривень більше 2007 року; податкових надходжень забезпечено на 133 відсотки. До загального фонду Державного бюджету зібрано 55,5 мільйона гривень. У порівнянні з минулим роком надходження збільшилися на 13,4 мільйона гривень, або на 32 відсотки, виконання розрахункової бази становить 102,4 відсотка. До місцевих бюджетів мобілізовано 82 мільйони гривень податків і зборів, що становить 110,3% бюджетних призначень. Забезпечено ріст платежів на 35%. Завдяки вжитим інспекцією заходів виконано бюджет і міста, і району.

— Можете назвати тих, чий внесок найвагоміший?

— Значний внесок у надходження платежів до бюджетів усіх рівнів внесли підприємства: ЗАТ "Заводоуправління будівельних матеріалів", СП "Дельта", ВАТ "Агронафтогазтехсервіс", ВАТ "Дятьківці", СТОВ "Захід-Резерв". Саме цими підприємствами сплачено майже половину загальних надходжень до Державного бюджету.

— Як для вашої служби розпочався новий рік?

— Загалом 2009 рік Коломийська оДПІ розпочала успішно. Протягом січня до зведеного бюджету мобілізовано 10,3 мільйона гривень — це майже на два мільйони більше аналогічного періоду минулого року. Зокрема, до загального фонду Державного бюджету зібрано чотири мільйони гривень. Планові завдання січня виконано на 100,6%, основні платежі: з податку на прибуток — на 101,4%, зі збору податку на додану вартість — на 100,3%.

— А протягом року, в умовах кризи, чи вдасться податковій забезпечити таке ж стабільне надходження? Можливо, розроблено конкретний план дій?

— У таких непростих економічних умовах перед податковою службою гостро стоїть завдання не допустити втрат бюджетних коштів і забезпечити виконання доведених завдань. А це можливо за умови більш ефективного відпрацювання податковою службою всіх наявних резервів. І якщо хоча б частково залучити їх до наповнення бюджету країни — податкова інспекція зможе успішно виконати бюджетні призначення і наповнити скарбницю.

ДПА України розроблено стратегічний план заходів. У його основу закладено п’ять основних орієнтирів та принципів роботи податкової служби. Це, зокрема, підвищення рівня податкової культури та якості податкового супроводу платників податків; покращення адміністрування податків та зборів та вдосконалення форм обліку; запровадження нових підходів до аналізу фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання; забезпечення контролю за повнотою та своєчасністю надходження платежів до Держбюджету; посилення роботи з підприємствами, що ухиляються від сплати податків, посилення кадрового потенціалу.

— Така програма мала б сприяти не лише наповненню бюджету, а й захисту кожного працюючого, сумлінних роботодавців.

— Особливу увагу цього року податкова служба буде надавати роботі зі збитковими підприємствами, підприємствами-"мінімізаторами", "податковими ямами", платниками, що декларують валові витрати на рівні валових доходів, а податковий кредит — на рівні зобов’язань. У важких економічних умовах, коли можливе звільнення працівників, під особливим контролем податкової служби перебувають питання нелегальної зайнятості, виплати заробітної плати в "конвертах", оскільки багато хто з керівників у такий спосіб мінімізує свої платежі до бюджету. Подолання таких негативних явищ можливе лише за умови тісного співробітництва податкової із правоохоронними і контролюючими органами, прокуратурою, органами місцевої влади. Здійснюємо також моніторинг заборгованості по заробітній платі. При порушеннях своєчасності виплати заробітної плати інформація направляється в прокуратуру. Наша робота буде націлена на справедливий розподіл податкової віддачі. Прикладом партнерських відносин є надання податкових кредитів підприємствам на суму 1,6 мільйона гривень і щорічне скорочення планових перевірок суб’єктів господарювання, зокрема, у 2008-му — на 20 відсотків.

— Як проводиться кампанія з декларування доходів громадян?

— Мова йде про податок з доходів фізичних осіб, питома вага якого в загальних надходженнях до місцевих бюджетів у минулому році становила 72 відсотки. Податок з доходів фізичних осіб є основним джерелом формування місцевого бюджету, що дає можливість вирішити низку соціально важливих питань: виплати пенсій, допомог малозабезпеченим сім’ям, своєчасної виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, утримання дошкільних та навчальних закладів. У 2008-му декларації про доходи подали 348 громадян, яким задекларовано 7,4 мільйона гривень доходів, у результаті ними сплачено 495,5 тисячі гривень податку. Декларації з метою отримання податкового кредиту надали 258 громадян, їм повернуто з бюджету 103,2 тисячі гривень податку з доходів фізичних осіб.

— Декларація доходів — ознака свідомості й заможності людей.

— Треба відмітити, що активність громадян зростає. Для прикладу, якщо в минулому році станом на 20 лютого було подано 135 декларацій і сума задекларованого доходу становила 1,4 мільйона гривень, відповідно нараховано 77 тисяч гривень податку, то в цьогорічній кампанії декларування громадянами доходів уже взяв участь 161 громадянин, загальна сума задекларованого доходу становила майже три мільйони гривень, очікувана сума податку 158 тисяч гривень, з яких сплачено до бюджету 50 тисяч гривень. Зокрема, 12 громадян задекларували доходи, надходження яких є іноземними; 13 — доходи від оренди рухомого і нерухомого майна; 20 — доходи від обробітку земельних ділянок; 103 — доходи, отримані згідно з договорами дарування та спадщини. Один громадянин, житель Коломиї, задекларував доходи більш як 100 тисяч гривень. Крім того, подали декларації чотири самозайняті особи — нотаріуси, адвокати — один з них задекларував валовий дохід у сумі 370 тисяч гривень, чистий прибуток — 261 тисяча, очікувана сума податку — 39 тисяч гривень. Сподіваємося, що громадяни і цього року своєчасно виконають свій конституційний обов’язок перед державою та задекларують отримані протягом 2008 року доходи.

— Податкової культури, напевно, треба вчити змалку...

— І наша інспекція працює в цьому напрямі. Ось уже який рік поспіль діти Коломийщини беруть активну участь у Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості "Податки очима дітей". Якщо у людини змалку буде формуватися свідоме ставлення до податків, вона знатиме, що зі своїх доходів їй треба віддати дещицю, бо дехто на себе не може заробити, то в дорослому віці їй і на гадку не спадатиме, як ухилитися від їх сплати. Також наші фахівці проводять заняття зі студентами в економіко-правовому коледжі. Теоретичні знання, підкріплені практичними порадами, дають студентам добрий рівень знань, а нам — можливість підібрати кадри. А загалом наш колектив молодий, середній вік — 34 роки. Це — ініціатива, свіжа думка.

На закінчення хочу ще раз наголосити, що пріоритетними напрямами для нас і надалі залишаються підвищення рівня добровільної сплати податків, якісне обслуговування платників податків та налагодження партнерських відносин. Адже наповнення дохідної частини бюджету — наше спільне з ними завдання.

Автор: Вікторія КОХАН
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі