друкувати


Відчужили інвестиційні активи – задекларуйте дохід

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-27 03:23:24
Під терміном "інвестиційний актив" розуміється пакет цінних паперів чи корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах, випущені одним емітентом, а також банківські метали, придбані у банку, незалежно від місця їх подальшого продажу.

Відповідно до п.п.9.6.1 ст. 9 Закону України від 22.05.2003р. №889-ІV "Про податок з доходів фізичних осіб" (далі – Закон) облік фінансових результатів операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших видів доходів і витрат. У випадку здійснення операцій з інвестиційними активами з використанням послуг професійного торговця цінними паперами, платник податку має право укласти договір з таким торговцем щодо виконання ним функцій податкового агента (п.п.9.6.9 ст.9 Закону), повідомляє ДПА в Івано-Франківській області.

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що розраховується з суми витрат, понесених у зв’язку з придбанням такого активу.

Позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками звітного року включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку, що підлягає декларуванню за результатами звітного податкового року.

В розрахунок загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами платник податку не включає дохід, отриманий протягом звітного року від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує суму місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 грн. (з 1 січня 2008 року така сума складає 890 грн.).

Поряд з цим, не підлягає оподаткуванню дохід, отриманий платником податку від розміщення ним коштів у цінні папери, емітовані Мінфіном України, а також дохід внаслідок відчуження акцій (інших корпоративних прав), одержаних ним у власність в процесі приватизації в обмін на приватизаційні компенсаційні сертифікати, безпосередньо отримані ним як компенсація суми його внеску до установ Ощадбанку СРСР або в обмін на приватизаційні сертифікати, отримані відповідно до закону.

Обговорити на форумі