друкувати


Як оподатковується спадщина?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-27 03:21:19
За заповітом мені у спадок перейшла бабусина хата. Чи правда, що я маю сплатити за неї податок, і скільки б це мало бути? Василь ГОРЕЙ із Коломиї.

На запит ми отримали таку відповідь від фахівців Коломийської оДПІ.

— Оподаткування спадщини провадиться в однаковому порядку і за однаковими ставками з оподаткуванням подарунків.

Починаючи з 1 січня 2007 року, при одержанні свідоцтва про право на спадщину (або нотаріальному посвідченні договору дарування) спадкоємцями (обдарованими), що є членами сім’ї спадкоємця (дарувателя) першого ступеня споріднення, оподаткування здійснюватиметься за нульовою ставкою податку до будь-якого об’єкта спадщини (подарунку), тобто взагалі не оподатковуватиметься. До членів сім’ї першого ступеня споріднення згідно зі ст. 1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.2003 р. №889 належать подружжя, їхні діти та батьки.

При отриманні спадщини (подарунка) спадкоємцями (обдарованими), що не є членами сім’ї спадкодавця (дарувателя) першого ступеня споріднення, оподаткування провадитиметься за ставкою податку, визначеного п. 7.2. ст.7 Закону (5%), до будь-якого об’єкта спадщини (подарунка).

При одержанні спадщини (подарунка) від іноземця (нерезидента) застосовуватиметься ставка оподаткування, визначена п.7.1. ст. 7 Закону, тобто 15%.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці (обдаровані), які отримали спадщину (подарунок).

Тобто особи, які одержали у 2008 році спадщину чи подарунок, зобов’язані до 1 квітня 2009 року подати до податкового органу за місцем своєї податкової адреси річну податкову декларацію та сплатити податок з такого доходу.

Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі